Loomaarst


Küsimus: Kas kassipoeg peab sööma sama toitu mis meie ja kuidas sellega harjutamine peaks käima?21.05.2012

Tere! Meil on 4-kuune kassipoeg. Mulle teeb muret tema toitmine. Nimelt sööb ta hea meelega hakkliha, kala, toorest kana. Oleme andnud ka krõbinaid, aga neid koos hakklihaga ja ta sööb neid vähesel määral. Mõni aeg tagasi otsustas abikaasa, et hakkliha enam ei anna, las sööb sama mis meiegi. Praktiliselt 5 päeva seisis kassil kausis pekk ja natuke taid, mida ta umbes 3. või 4. päeval käis närimas. Piim oli alati olemas ja sellest ta siis praktiliselt toitus kogu see aeg. Mul tekkis sellega seoses küsimus: kas meie käitumine oli õige (minul isiklikult oli kasvavast kassist kahju, kuid mehe arvates polnud tal kõht tühi, kui ei söönud eesolevat - siis pekki ja liha - ära)? Kas tubane kass (ja eriti kassipoeg) peaks toituma samadest asjadest, millest meiegi ja kuidas peaks selle toiduga harjutamine toimuma? Ja kas see on suur probleem, kui ta ei hakkagi sööma sama, mida tema pere? Ja mis juhtub kasvava kassiga, kui ta ei söö mitu päeva?
Tänan vastuse eest!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kass ei peaks kindlasti toituma samadest asjadest millest teiegi. Eriti veel kui te juhtute olema taimetoitlane.

Inimesed on oma toitumiselt omnivoorid e. kõigesööjad, kassid aga karnivoorid ehk lihatoidulised ja nende ainevahetuse alustala on loomne valk. Kassi jaoks on väga oluline ka see, milline on toidupalade suurus, lõhn, kuju, tekstuur ja seapraad on kindlasti tema jaoks võõras. Inimeste poolt manustatav valmistoit võib sisaldada kassi jaoks liialt maitseaineid (eeskätt soola) ning toidulisandeid mida tema organism ei vaja ja puudu olla just olulistest aminohapetest (nt. tauriin) ilma milleta kassi ainevahetus kaua korralikult ei toimi. Seepärast on kõige kindlam ja ka lihtsam toita teda korraliku kuivtoiduga, kus toitained, vitamiinid, mineraalained on kassi arengut ja ainevahetust arvestades tasakaalus ja kodutoiduga te seda iial ei suuda saavutada, (eriti veel kasvueas) ja anda aeg-ajalt midagi juurde (maitsestamata lihasaadused).

Inimestega ühist toidulauda kassi tervis väga kaua välja ei kannata. Kui kasvav kass mitu päeva ei söö, siis võtab ta elutegevuseks vajamineva energia olemasolevatest varudest, mille tagajärg võib olla tõsine.