Loomaarst


Küsimus: Kui kaua võib aega võtta autolt löögi saanud kassi paranemine?29.05.2012

Tere,
Laupäeval sai mu 4-aastane isane kass autolt löögi. Kass sai kiiresti toimetatud arsti juurde. Tehti röntgen ja öeldi, et kopsude ümbruses on vedelik (ilmselt veri), käpa luu saanud vigastada ning lõualiides (või lõualuu liiges või kuidas seda nimetatakse) on mõradega ning vasaku silma ümbrus tugevalt paistes. Kass on nüüd kolmandat päeva kliinikus jälgimise all. Arsti sõnul on olukord stabiilne, vedelikku pole juurde tekkinud ning kass ise nurrub ja on sotsiaalne, paistetus silma ümbert on alanenud, mistõttu ei tehta ka operatsiooni silmale. Täna saab kass kodusele ravile ning nädala pärast tuleb minna uuesti kontrolli. Mis Te arvate, millal võiks öelda, et oht ON möödas? See arst ei osanud öelda mulle mingit aega, toonitades kogu aeg, et on oht, et asi muutub hullemaks. Kui kaua üldse võtab lõualiidese paranemine kui operatsiooni EI tehta? Mis saab kui verekogus kehaõõnes suureneb? Miks seda verd kuidagi välja ei tõmmatud sealt nende päevade jooksul, mil kass kliinikus oli? Olen sellest kõigest natukene segaduses... Pole saanud päris arstiga rääkida, sest tal oli kiire. Küsimustele on vastanud nooremarst. Igaks juhuks seetõttu uuringi siitkaudu...
Lisaks... Kass ise läheb alati paanikasse, kui on tarvis teda autoga transportida (ning tänagi ootab sõit 45 km kaugusele koju). Kuidas saaks teha reisi kiisu jaoks meeldivamaks? Kas vahetult enne sõitma hakkamist võib samuti puuri tekile Feliway feromooni spreid pihustada? Ega see talle midagi halba ei tee?
Hea meelega jätaksin kassi nädalaks kliinikusse jälgimisele, kus tehakse iga päev röntgenit jmt, aga rahaliselt lihtsalt ei ole võimalik. Tahaks loota, et kass paraneb oma tavapärases keskkonnas kiiremini...tuttav ümbrus ja tuttavad inimesed.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Mulle tundub, et Te olete oma kassi pärast väga mures, isegi üle muretsenud, sest tegelikult peituvad vastused ja variandid Teie küsimustes ja arutlustes.
See, et kass sai autolt löögi ja rabeles koos arstide abiga sellest välja, on juba suur asi ja tõeline põhjus rõõmu tunda. Nüüd jääb üle veel ta korralikult välja põetada, mis tähendab täpselt arstide juhiste järgimist ja vajalike tingimuste loomist Teie poolt.
See, et kassi "kohe ei opereeritud" ja "vedelikku välja ei tõmmatud" ei tähenda seda, et arstid ei oska või ei taha seda teha, vaid siin toimib riskide kaalutlemine s.t. kas risk panna tõsise trauma üle elanud loom narkoosi ja kaotada ta kopsutursega, on õigustatud, või hoida teda paar nädalat pehme toidu peal ja lasta mõrasel lõualuul endal kokku kasvada, on tunduvalt turvalisem.
Te peate kindlasti veel saama raviarstiga kokku ja laskma endale kogu olukord rahulikult ära seletada ja eriti täpselt tuleks rääkida sellest, millised on ohud ja kuidas neid ära hoida ja ära tunda ning ka sellest, kas kassi jaoks on parem olla arstide järelvalve all või oma tavapärases keskkonnas. Teie jaoks oleks kindlasti rahulikum esimene variant, kassi jaoks teine.
Minul ilma kassi nägemata ja tema vigastusi teadmata ei ole võimalik midagi konkreetsemalt ütelda, kui Teie kassi elu päästnud inimestel.
Head paranemist soovides...