Loomaarst


Küsimus: Kas kassil võib klamüüdia hakata silmapõletike näol korduma ja kuidas seda diagnoositakse?30.05.2012

Tegemist 5-aastase kastreeritud isase kassiga, kes ka kakleb. Ajaliselt vaktsineeritud. Alates eelmise aasta septembist kuni siiani on tal olnud 4-5 korda silmapõletik. Esimene haigestumine oli koos aevastamise ja kerge palavikuga. Ravitud erinevate antibiootikumidega (3-nda põlvkonna tsefalosporiin, penicillin), ilma külve ja analüüse võtmata, mis ei ole aidanud. Olen ise uurinud, et kassidel kasutatakse silmapõletike raviks ja hakkasin talle panema Oftan-Akvakol tilkasid, mis mõjusid väga hästi, kuid kuu aja pärast jälle asi tagasi. Vahetasin kliinikut, et leida parem arst. Kuna hetkel kass terve, siis küsisin uuelt arstilt lihtsalt jutu põhjal, millega võiks tegu olla? Uus arst arvas, et see võib olla klamüüdia. Doksütsükliini ta pole veel saanud. Küsides, kuidas seda diagnoositakse, öeldi, et ei diagnoositagi, lihtsalt antakse rohtu, kui kahtlus on. Kas veterinaarmeditsiin on tõesti veel nii lapsekingades, et ravitakse jätkuvalt katse-eksitus meetodil? Meedikuna paneb mind see imestama, kuna laboreid on ju meil mitmeid. Ja kui kass on tõesti väga tige ja mul on niigi väga suured probleemid temale ravimi andmisega, siis ei ole võimalik proovida üht ja teist ja kolmandat. Lisaks tekib päevakorda tekitajate resistentsuse suurendamine.

Küsimused oleksid siis järgmised:
1. Kas klamüüdia võib hakata silmapõletike näol korduma, kui ta ei ole saanud doksütsükliini?
2. Kas klamüüdia allub Oftan-Akvakolile?
3. Milliste analüüsidega saaks seda kindlaks teha. Külv silmast, ninast? Vereanalüüsi põhjal?
4. Kas mingi analüüs näitaks ka klamüüdia olemasolu, kui kass on hetkel asümptomaatiline?

Tänades ja jõudu!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere
Veterinaarmeditsiin pole sugugi lapsekingades. Laste kingad on meie loomaarstidele jalga surunud pigem kliendid ise, sest kuna
1.loomadel puudub haigekassasüsteem
2.uuringud ja analüüside teostamine on üsna kallid
3.loomalt proovi võtmine on raske ja nõuab sagedasti sedatsiooni kasutamist, mis tõstab proovide hinda veelgi
4.proov ei pruugi anda soovitud tulemust aga maksta tuleb korraga ja ette.
Seetõttu pole 95% klientidest tõsisest diagnostikast huvitatud ja pigem usaldavad loomaarsti kõhutunnet või kogemusi. See omakorda tähendab, et loomaarst teenib vähem raha ja tal pole võimalik ennast ei sellel alal koolitada ega ka vajalikke diagnostikavahendeid liisida/osta.
Aga nüüd Teie kassist. See, et ta käib õues ja ka kakleb, tähendab seda, et ta puutub kokku igasuguste kassidega. Ka kastreerimata isastega (FIV peamised levitajad), ei saa välistada ka vigastusi, silmasiseseid probleeme, laugude anomaaliaid.
Klamüüdia on kassidel tõesti probleemne haigustekitaja ning tabandab peamiselt noori kasse, kes elavad kasvandustes või hulgakesi koos. Täiskasvanud kassidel on see välja ravitav ning organism elimineerib klamüüdia ise, samuti allub see Oftan-Akvakoli ravile. Nohu-köhaga kaanev silmapõletik võib pigem olla herpesviirusest tingitud, mida täielikult ilma süsteemse ravita kontrolli alla ei saagi.
Analüüsidest. Saab uurida konjunktivaalkaabet Veterinaar- ja Toidulaboris, kus siis klamüüdia puhul otsitakse rakusiseselt fluorestseeruvaid kehakesi. Proovi saab saata ka Soome, kus kasutatakse PCR meetodit.
Ka herpesviiruse puhul kasutatakse Soome laborit, kuid sagedasti pole piisavalt materjali, et viiruse DNA-d leida.
Vereanalüüsidest võib anda kliiniline uuring suunavaid vihjeid.
Paraku ei anna alati ka kliiniliste tunnuste ilmnemise ajal võetud proov tulemusi, saati siis veel asümptomaatilises staadiumis. Ka on palju esinenud valepositiivseid tulemusi. Nii et kasside puhul taandub asi sageli proovivale ravile.