Loomaarst


Küsimus: Kas kassil võib esineda langetõbi?29.06.2012

Tere! Tõime omale Tartust (kassid koju) ilusa, umbes 2-aastase kassi, kõik on siiani korras olnud, aga täna hommikul ehmatas ta mind poolsurnuks. Olen näinud tuttava inimese abikaasat, kes kannatab krambihoogude all ja uskuge, midagi sellist toimus ka minu kiisuga. Ärkasin selle peale, et ta tegi koledat häält, keerutas end diivanil, käpad olid kronksus ja suust tuli vahtu, see kestis u 3-4 minutit, siis hakkas tasapisi normi minema, ainult natuke uimane oli, silitasin, lõi isegi nurru, nüüd magab. Kas see kordub, kas on rohtu, kas on ohtlik? Ma ei saa enne 5.juulit arstile minna, tänan!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Tee epilepsia diagnoosi väljapanemiseni on tavaliselt pikk ja täis erinevaid uuringuid ja põhjalikke vestlusi looma omanikuga. Sinnamaani käsitatakse seda krambihoona.

Epilepsia omakorda jaguneb primaarseks ehk esmaseks ehk ka idiopaatseks ja on nö päris epilepsia, mis on põhjustatud ajukoore funktsioonihäiretest ja seda esineb lemmikloomadest rohkem koertel ja on ka sekundaarne epilepsia, mille puhul krambihood võivad olla tingitud traumast, kasvajast, mürgistusest vms. ja sellist võib rohkem esineda kassidel.

Kindlasti pange ennast arsti vastuvõtule kirja ja kuni sinnamaani tagage kassile võimalikult rahulik äraolemine ning püüdke uurida tema tausta niipalju kui võimalik.
Ravimid on olemas aga enne tuleb kindlasti krambihoo põhjus välja selgitada.