Loomaarst


Küsimus: Kassil on mitu kasvaja operatsiooni olnud, mida ma saan ta heaks teha, et tal kergem oleks?06.07.2012

Tere,
Mul on 9-aastane kass ja kolm aastat tagasi avastasime ühe hernetera suuruse punni, mis läks suuremaks. Loomakliinikus lõigati ära ja öeldi, et on pahaloomuline kasvaja. Tänaseks oleme talle juba 3 operatsiooni teinu, iga aasta korra, kuna ilmnes jälle see kasvaja. Viimane operatsioon oli aprilli lõpus ja enne kui haav sai paranenud, ilmusid juba uued. Ilmselt pole mõtet enam oppi teha, sest viimasest opist tuli ta juba raskemalt välja.
Minu küsimus, kui kiiresti need pahaloomulised kasvajad levivad ja kas on veel midagi, mida saan tema heaks teha? Kindlasti ei taha teda magama panna. Söögiisu on veel praegu normaalne ja liigub ka ise ringi, ainult väsib kiiresti. Kuidas ma saan aru, kui kassil valud on? Vahel ta jookseb ühest toast teise ja mäub kõvasti. Kas siis võivad tal valud olla? Pärast seda läheb ta tavaliselt liivakasti. Oleksin väga tänulik, kui vastaksite mu kirjale.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Teie kirjast ei selgu kahjuks, kus kassil see kasvaja oli. Mis liiki kasvaja? Osad pahaloomulised kasvajad on tõesti agressiivse kasvuga ja näiteks piimanäärmetes kipuvad korduma. Sel puhul eemaldatakse ennetavalt terve piimanääre ja soovituslik on ka steriliseerimine (kui seda pole juba varem tehtud).
Kui suhteliselt kiiresti on tekkinud uued moodustised, oleks mõistlik teha röntgenülesvõtted nii kopsudest kui ka kõhuõõnest kontrollimaks, et kasvaja siirdeid nendes piirkondades pole.
Valureaktsioon pole kindlasti ainult häälekas reaktsioon, vaid ka tavalisest erinev käitumine - magab rohkem, sööb vähem, lõõtsutab jne jne. Kindlasti saate oma loomaarsti käest talle valuvaigisteid võtta ja tema olekut kergendada.