Loomaarst


Küsimus: Kas on võimalik jooksuaeg pärast steriliseerimist või hoopis terviseprobleem?13.07.2012

Tere!
Mul on veid üle 1,5-aasta vanune emane labrador.
Eelmise aasta oktoobris steriliseeriti, kuid nüüd nendel kuudel, kui tal oleks pidanud olema jooksuaeg, toimub temaga midagi. Nimelt tundub, et tagumine osa on pisut paisunud ja koer haiseb: esimesel korral pärast operatsiooni oleval "jooksuaja" ajal tuli ka veresegust vedelikku, aga tavalisest jooksuajast ikka tunduvalt vähem. Kurtsin asja tagantjärele arstile, aga tema ei pidanud asja ebanormaalseks.
Nüüd eritist märganud ei ole, häbe on suurenenud ja nähtav, aga lõhn on ebameeldiv. Tundub, et tuleb saba alt. Nahk ja karvastik paistab korras olevat.
Kuna elame korteris ja ümberkaudu isaseid ei hulgu, siis selles osas tüli pole. Koer ise ka ebatavaliselt ei käitu.
Kas ma peaksin muretsema koera tervise pärast? Mida asjast järeldada? Minu jaoks muud ebamugavust ei ole, kui vaid hais (musta umbse soki soolakas hais vms). Aga koera enda pärast? Võiks suhtuda kui tavalisse jooksuaega, vaatamata sellele, et operatsioon on tehtud.
Toitu vahetanud ei ole.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kui peale steriliseerimisoperatsiooni ilmnevad ikkagi innatunnused, ei ole kindlasti tegemist tavalise jooksuajaga. Vahest võib jääda tänu anatoomilistele eripäradele lõikuse käigus eemaldamata sellist kudet (sageli isegi mikroskoopilises ulatuses), mis võib hakata hormonaalset regulatsiooni mõjutama.
Seda versiooni peate kindlasti oma opiarstiga arutama.
Halva haisu osas võiksite lasta kontrollida anaalnäärmete paunu.