Loomaarst


Küsimus: Koer läks naabrile kallale, kas kastreerimine võiks koera käitumist rahustada?23.07.2012

Tere!
Minu 4-aastane isane bernhardiin läks eile naabrile kallale, pures viimast jalast. Õnneks on naabriga kõik enamvähem korras, olen mures mida oma koeraga teha. Hetkel on ta ketis, kuna ma ei julge teda vabalt aeda jooksma (naabrite pärast) lasta. Kett aga ajab koera veel hullemini tigedaks, mõtlesin ehitada koerale aediku, aga kardan, et ka selles olles läheks ta tigedaks. Olen täiesti nõutu, koera ei taha mitte mingi hinna eest magama panna, kuid ei tea mida teha. Kui koer aias lahtiselt on, ei julge keegi meie aia läheduses liikuda, koer ronib üle aia (1,6m kõrgune) ja hirmutab kõiki. Kahjuks on talle üle aia minek tavaliseks muutunud. Nii kui kedagi pereliikmetest läheduses ei ole, on koer läinud. Ma ei kujuta ette, mis sellist käitumist põhjustab, olen kodune ja olen koeraga tegelenud. Mõtlesin, kas koera kastreerimine võiks asja parandada või on koertele äkki mingeid rahusteid või jääb tõesti ainult magamapanek üle? Oma pereliikmete vastu, meil on peres ka 2 väikelast, ei näita koer kunagi agressiivsust välja, aga võõraid ei salli, saan ka hirmunud naabritest aru, ta on neile ohtlik, aga ma ei suudaks oma koeralt elu võtta. Tänan Teid ette vastuse eest, loodan sellest abi saada! Lugupidamisega

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kastreerimist võiks alati isase koera puhul kaaluda, eriti kui alternatiiv on eutanaasia. Suguline käitumine võib olla üsna ettearvamatu ja kahjuks sageli agressiivne.
Kindlasti võiksite ka kogenud koertekoolitajaga nõu pidada ja tema käitumised erinevates olukordades läbi analüüsida. Ja eriti veel selle olukorra, mis viis ründeni inimese vastu.
Midagi saab kindlasti muuta. Kõik võimalikud variandid tasuvad proovimist. Kasvõi uuele perele loovutamist (sinna, kus naabreid pole näha).