Loomaarst


Küsimus: Kas peaks muretsema, kui meriseal on eri piirkondades erinevalt karvu?22.08.2012

Tere,
Meriseal on kõhu all ja tagumiste jalgade juurest vähem karvu kui mujal. Samuti on selja tagaosas karvu vähem ja nahal on nagu kestendav valge puru, mis on ainult selja tagaosas. Muidu on nahk korras ja karvad peal. Loomal söögiisu langust pole ja on energiline nagu ikka. Ta saab septembris 6-aastaseks ja ei osanud aru saada, et kas see on tingitud vanusest või on loom haige.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kui merisiga ei süga ennast kuskilt intensiivselt, nahapunetust ja koorikuid ei esine, loom on rõõmus ja hea isuga, siis on võimalus, et ta on oma soliidse 6 eluaasta juures liiga hea isuga. Vanemas eas loomadel paratamatult ainevahetus aeglustub ning liiga kalorirohke ratsioon lisaks sellele, et põhjustab suurenenud rasueritust, seborröad (kõõm), keratinisatsioonihäireid, on koormavaks ka neerude tööle.

Vajadusel saab merisiga ka pesta, kui ta seda protseduuri talub muidugi, kõõmavastase šampooniga. Merisigadel esineb ka rasunäärme ummistusi. Võiksite teda kindluse mõttes arstile näidata ja vajadusel seda "valget puru" ka mikroskoobi all uurida lasta ning kindlasti tema toiduratsioon läbi arutada.