Loomaarst


Küsimus: Millest võib see olla, et kass ei talu enam autosõitu ja on hakanud oksendama ja pissima?22.08.2012

Meil on hoiupaigast võetud kiisu, juba neli aastat on ta meil olnud ja vanust tal 5,5 aastat, ehk siis võtsime ta juba täiskasvanuna. Nüüd viimasel ajal on ta juba kaks korda tuppa pissinud. Olen just selle pärast eriti mures, et ta on muidu olnud äärmiselt hea ja korralik kass, mitte kunagi pole mujale pissinud kui ainult liivakasti. Kas võib asi olla selles, et vahetasime tavalise liivakasti kaanega liivakasti vastu? Kuigi ta seal minu meelest käib ka hea meelega. Lisaks pissis ta ka autosse, kui temaga arsti juures käisime (silmaoperatsioon ja hiljem niitide väljavõtmine). Varem on ta autosõitu väga hästi talunud, lihtsalt magab kogu aja, aga kuskil pool aastat tagasi, kui oli korrapärane arstilkäik, siis ei kannatanud üldse - oksendas, ajas suust vahtu välja, pissis ja isegi kakas oma puuri. Mina ehmatasin täitsa ära, aga mees arvas, et ju tuli minek kassi jaoks ootamatult ja ta lihtsalt ei saanud oma häda liivakasti teha. Nüüd ta ei kannatagi üldse autosõitu, ei teagi kuidas arstile saab mindud või üldse kuhugi koos kassiga. Lisaks kõigele on ta tihemini oksendama hakanud. Lugedes nüüd ise oma teksti, siis hakkan veel rohkem muretsema. Ilmselt peaksin loomaarsti juurde minema, aga kuidas kassile see meelepäraseks teha, sest kassipissi haisu on üsna võimatu autost välja saada. Tänan juba ette vastuse eest.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kindlasti peaks Teie kiisut lähemalt uurima. Urineerimine ja ka roojamine "valedesse kohtadesse" võib olla kassi puhul stressikäitumine (muutunud elukorraldus, toit jms) aga ka terviseprobleemide väljendus. Kindlasti tuleks Teil koos oma arstiga kõik need aspektid läbi arutada ja võiks teha uriini kompleksuuringu, et välistada või kinnitada põletiku, urinaarsündroomi või alumiste kuseteede haiguste olemasolu.
Teie kirjast ei selgu, kas kassil juhtusid need äpardused kliinikusse minnes või sealt tulles, äkki sealt saadud negatiivne emotsioon seostub tal autosõidu ja kandepuuriga?
Kui Te kodus olles tõstate kandepuuri välja, siis kuidas ta reageerib?
Oletame, et uriiniproov on korras ja sõelale jääb stressikäitumine, siis võiks kasutada nii kodus, autos kui ka transpordipuuris pihustatavat feromoonipreparaati (Feliway). Äkki on sellest kiisu rahustamisel abi.