Loomaarst


Küsimus: Kass jääb järjest kõhnemaks ja ei söö, mis võib põhjuseks olla?30.08.2012

Tere,
Meie kiisu jääb järjest kõhnemaks ja ei ole näha, et ta oma sööki oleks puudutanud, kuigi värske vesi ja nii krõbinad kui ka lihakonserv on olemas. Isegi hapukoort, mis talle väga on meeldinud, ei ole ta enam tükk aega süüa tahtnud. Muidu on ta endiselt aktiivne ja armas nurrumootor, aga murelikuks teeb, milles võib probleem olla. Kas püüda talle n-ö vägisi toitu sisse sööta või lihtsalt julgustada? Või võib põhjus olla stressis (ta on viimase paari aasta jooksul kaks korda kolinud enne meieni jõudmist) või milleski muus?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Põhjuseid võib olla palju ja need võivad peituda nii suus, seedetraktis, peas...
Kuna lähteandmeid on väga napilt (kaua söömata, mis soost, kui vana, steriliseeritud/kastreeritud, kas roojamise ja urineerimisega seoses tekkisid mingid muutused-kõrvalekalded, kas ussirohtu saab regulaarselt, pikakarvaline?-karv väga lahti?, mis terviseprobleeme on tal varem olnud) on raske täpset põhjust välja tuua. Hea oleks teha lisaks kliinilisele ülevaatusele ka röntgeniülesvõte.
Kindlasti tuleb minna kassiga arsti juurde ja soovitan kiirustada, sest kuna kassi kehamass on väike ja varusid väga kauaks ei jätku, võib selline isutus looma jaoks halvasti lõppeda.