Loomaarst


Küsimus: Kas külma piima joomisest võib kassipoeg külmetuda ja haigeks jääda?04.09.2012

Tere!

Võtsime kassipoja, kes on kuu aja ja nädala vanune. Kassi ema pesakonda ei toitnud, seda tegid inimesed (lehmapiimaga). Kui kassi võtsime, oli ta väliselt terve. Tegime kohe ussi- ja kirburavi. Kiisul aga probleem - ei söö midagi peale piima (mida arst ei soovitanud anda) ja maitsestamata jogurti/keefiri. Kakal käib väga harva ja ainult siis, kui talle loomade laksatiivi anda (arst soovitas). Ühel päeval sõi kiisu end keefirist väga täis, ahmis seda sisse. Keefir oli natukene jahe, mitte otse külmkapist aga vähe soojas seisnud. Pärast seda läks kassi kõht täiesti punni ja hakkas palju aevastama. Samal ööl tekkis kassil okserefleks, pidevalt tuli üles aga neelas alla. Lõpuks oksendas keefiri. Järgmisel päeval oli terve päev halb olla, silmad vesised ja uimane. Päev hiljem (täna) on jälle reibas, aga aevastab ikka (harva) ja silmad tunduvad ikka natukene vesised. Samuti ei käi kõht läbi. Murelikuks teeb see, et magades on kuulda korinat. Seda häält enne ei olnud. Saan aru, et peaksin kiisuga arstile minema - kas tegemist võib olla külmetusega? Mis protseduurid ta peaks läbima, et terveks saada? Kui kiiresti peab arstile minekuga reageerima? Samuti, kui oluline on kass täisväärtuslikku toitu sööma saada?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Mida vanemaks kassike saab ja suuremaks kasvab, seda enam suureneb ka tema energiavajadus. Kuna keefir on siiski ainsa toiduna liiga ühekülgne, sööb ta seda lihtsalt liiga palju korraga ja magu ning sooled "ei pea sellele valule vastu". Ja kui see oli ka liiga jahe, siis loomulikult jahutas kiisu väikest keha ning ärritas mao ja soolte limaskesta.
Selleks, et kass saaks kasvada ja areneda, on kindlasti vaja täisväärtuslikku toitu, mis sisaldab valku, ravu, süsivesikuid, kiudaineid, aminohappeid, vitamiine, mineraale jne. Piimatoodetes on rasva- ja valguprotsent kassi jaoks liiga madalad, et seda ainsa toiduna anda, samuti ei moodustu korralikku roojamassi. Kindlasti laske kiisu loomaarstil üle vaadata ning koos temaga saab ka mingi toitumisplaani paika panna - vajalikud konservid-kuivtoidud- emapiimaasendajad - söötmisnipid peaks igas kliinikus olemas olema.