Loomaarst


Küsimus: Kass oksendab ja uuring näitab soolikates õhumulle, kuidas ravida?21.09.2012

Tere HR. Erkmaa.
Selline mure, et kassipoeg oksendab toidu välja. Käisime loomakliinikus läbi valgustamas ja kassipojal on soolikates õhu mullid. Mida teha, et nendest lahti saada? Nüüd alles päev tagasi oksendas ja algul oli toit tavalist värvi, siis juba tuli verise massina. Mingi ravi peab ju olema.
Teid ette tänades murelik kassipidaja.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kas selline olukord on juba ammu? Algas see äkki või kuidagi pikkamööda? Sai ta enne oksendama hakkamist mingit teistmoodi toitu? Mida ta üldse sööb? On ta midagi ärritavat närinud-lakkunud (toataimed, juhtmed, kodukeemia vms.)? Kas ussikuur on korralikult tehtud? Vaktsineerimised? Kas kassipojal palavikku on olnud? Kas kõht on ka lahti?
Kui röntgenülesvõttel on sooltes näha gaasikogumid, viitab see sellele, et normaalne seedimine on häiritud kas siis mao-soole limaskesta muutuste tõttu, seedemikrofloora on puudulik, siseparasiitide tõttu ning osa toidumassi käärib ning tekivad soolegaasid. Kui põletik, sooleparasiidid ja võõrkehad on välistatud on võimalik anda suukaudset pastat, mis rahustab ärritunud limaskesta, taastab seedemikrofloorat ja seob ebasobivaid ühendeid. Toita võiks samal ajal korraliku kassipoja või n.ö. i/d tüüpi kuivtoiduga väikeste portsudega. Kõrvale puhas joogivesi. Kodutoitu ja eriti piima mitte anda kuni kõht on korras.