Loomaarst


Küsimus: Mida saaksin ette võtta kodustes tingimustes taksikoera soolteummistusega, sest omanik ei vii teda arstile?21.09.2012

Tere!

Taksikoeral on arvatavasti soolteummistus. Umbes nädal aega on olnud koeral tervis korrast ära. Üritab kakada, aga ei õnnestu, lisaks kinub. On näha, et koer vaevleb. Kahjuks/õnneks ma koera vaevusi ise näinud pole, seega on raske kirjeldada. On tehtud klistiiri ja antud õli, kuid ma ei tea, kui tihti ja mis kogustes. Küsiksingi, mida annaks ära teha kodustes tingimustes?

Ma tean, et kõige õigem oleks pöörduda kohe arsti poole, aga omanik on sellise suhtumisega, et parem ostab enadale uue koera kui kulutab raha ravimisele.

Kas on ka võimalus koer ravile viia sunniviisiliselt, et hiljem tuleks arve õigele omanikule? Kas oskaksite umbkaudselt öelda, kui palju ravi/operatsioon võiks maksma minna?

Jään vastust ootama!
Aitäh!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kurb on sellist kirja lugeda. Ja veel kurvem hakkab mul siis, kui ma kujutan ette selle koera kannatusi. EV kehtiv Loomakaitse seadus keelab loomadele asjatute kannatuste põhjustamist ja samamoodi abitusse olukorda jätmist. Pöörduda saab sundravi rakendamiseks nii kohaliku Veterinaar- ja toiduameti (vetkeskus) kui ka Loomakaitse Liidu poole.
Nii kaua kestnud sooleummistuse ravi on 95% operatiivne. Ilma abita tekib koeral soolenekroos ja ta sureb suurtes piinades.
Ravi maksumust on raske täpseslt ütelda, sõltub looma seisukorrast aga soolelõikus on alati raske ja riskirohke ning nõuab edasist ranget režiimi ning suurt hoolt ja poputamist omaniku poolt. Röntgen -lõikus-vedelikteraapia-järelravi-dieettoit — suurusjärk võib olla 200-300 € ja rohkem.