Loomaarst


Küsimus: Kas kassi ennast paljaks lakkumise ja viimase parasiidiampulli panemise vahel võib mingi seos olla?25.10.2012

Tere, lugesin läbi kõik sarnased küsimused ja vastused ja sooviks siiski enne otsust linna loomakliinikusse minna, veidi arutleda. See karvutuks lakkumise probleem on kassil igal aastal. Minuarust käesoleval aastal hakkas asi pihta vahetult pärast viimast parasiidiampulli panemist. Tegemist (suvel) õuekassiga, talveks jääb n.ö. poolõuekassiks. Süüa saab loomaapteegist ostetud krõbinaid steriliseeritud kassidele ja pehmet kitekat'i pakitoitu ja muidugi kõike mida õues kinni püüab. Igal aastal on kohalik loomaarst käinud teda vaatamas ja teinud mingit süsti, paar korda paari nädala tagant. Siis on kasukas jälle normaalseks läinud. Sellel aastal on ta ennast ikka sealtmaalt kuhu keel ulatab suhteliselt rääduks lakkunud ja teisest süstist on kohe 2 nädalat möödas ja asi läheb aina hullemaks. Suust tuleb tal üsna jubedat lehka (on ka kogu aeg tulnud), kuigi hambad mustad küll ei paista. Ega eriti ei julge teda uurida, suht labiilse närvisüsteemiga teine kogu aeg olnud. Sellest tingituna on temaga kuhugi kümnete kilomeetrite taha loomakliinikusse minek ka üsna problemaatiline. Teisel kassil (tubane) pole häda midagi. Mõlemad kassid on steriliseeritud poisid. Ehk on Teil veel midagi soovitada kassi probleemi ravimiseks, et ei peaks kassile närvesöövat ja omanikule rahakotti laastavat retke loomakliinikusse ette võtma?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Päris tõsine lugu. Kui selline karvutuks lakkumise probleem on tal igal aastal, siis kas on mingi ühine tegur (aastaaeg, millegi õitsemine, toiduvahetus, kährikud ja rebased on liikvel, mingi rohu manustamine vms)?
Mis parasiidiampull see oli? Mille vastu, millise kaaluga kassile ja kustkohast ostetud?
Lakkumine ja ilmselt ka siis sügelus on välised tundemärgid probleemile või isegi probleemidele, mille põhjusteni jõudmine võib võtta palju arutlusaega ning vajadusel ka analüüse. Soovitaksin Teil minna linna loomakliinikusse esialgu kasvõi ilma kassita ning leppida arstiga konsultatsiooniaeg kokku. Vestlusega saab juba paljusid versioone kinnitada või ümber lükata ning otsustada mis edasi teha. Kirja teel ei suuda me sellist ristküsitlust läbi viia, sest üks vastus tekitab kindlasti kohe järgmise küsimuse või täpsustuse, sest loomaarsti peamine töö ongi saadud info analüüsimine.
Kindlasti on hea, kui te teate arstile täpselt ütelda missugust ravimit kuhu ja millal ja kelle poolt manustatud on.