Loomaarst


Küsimus: Kas kutsikale peaks ussirohu uuesti andma, kui pärast ussirohu andmist oksendas 5 tundi hiljem kõik välja?30.10.2012

Vabandan kui siin juba taoline küsimus esitatud. Nimelt andsin 2-kuusele kutsikale täna ussirohtu. Tegin tableti pulbriks ja panin maitsestamata jogurti sisse ja nii ta seda sai. Kennelis olid varasemalt kõik kuurid korralikult tehtud. 13. november lähme uuesti vaktsineerima. Paraku aga kui andsime rohu kell 7 hommikul, siis kell 1 päeval oksendas ta kõik välja koos toiduga. Enne seda oli muidugi oma lolli kombe kohaselt vist väljaheidet söönud seega päris kole. Nüüd tekkiski küsimus, et kas oksendamine võis olla ussirohu mõjust või väljaheitest? Ja kas tuleks anda ussirohtu uuesti või jõudis see selle ajaga ehk juba mõjuda?
Ühtlasi küsiks ka, et kas on mingi kindel valem kuidas keelata koeral oma väljaheiteid söömast. Olen kuulnud ananassi söötmisest aga ei tea, kas kutsikale see kõige parem just on.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Raske on täpselt ütelda, kui palju ussirohust mõjus ja palju välja oksendati. Üldjuhul ikkagi loetakse oksendamise korral rohuandmine ebaõnnestunuks ja soovitav oleks seda korrata.
Miks koer tunneb huvi väljaheidete vastu ja lausa sööb neid, võib olla mitmeid põhjusi. Kutsikal võib näiteks olla probleem toitainete imendumisega, mis omakorda võib olla tingitud kas sooleparasiitidest, mao-soole limaskesta ärritusest-põletikust, ratsioonis on liiga palju loomset valku. Kutsikal on pidev näljatunne ning roe võib tunduda talle atraktiivsena kui toit. Kindlasti peaks korralikult saama ussikuuri tehtud ning oluline on ka see, et kutsikas saaks oma eale vastavat kõrgekvaliteedilist koeratoitu ja mitte inimeste lauajääke.
Kuidas sellest kombest ära harjutada, oskavad paremat nõu anda äkki koerte käitumisspetsialistid.