Loomaarst


Küsimus: Kuidas saaks kindlaks teha, kas kass on tiine?05.11.2012

Tere,
Mul on lausa mitu küsimust.

1) Minu ca 7-aastane emane steriliseeritud kass on hästi pika karvaga. Ja karva ajab ta ka omajagu, seetõttu kammin teda aeg-ajalt. Ükskord kammides aga avastasin, et tal on kaela peal mitu karvutut laiku. Ka oli näha kratsimise jälgi. Hiljuti lasin kassi kiipida ja küsisin ka selle kohta nõu. Arvati, et ehk on tegu allergiaga. Kuna meenus, et hiljuti kasutasin tõepoolest korraks teistsugust liiva, siis leppisin selle vastusega. Kuid möödas on nüüd juba nädalaid arstivisiidist ja üle kuu teise liiva kasutamisest ning ikka on uusi karvutuid laike ja vanu, kus juba on uut karva peale hakanud tulema. Lisaks ma näen pidevalt, et ta ikkagi sügab oma kaela. Mis võib veel neid laike põhjustada.

2) Samal kassil on kaela peal paremal küljel selline ebaühtlast kupla meenutav moodustis. Kas tegu võib olla selle kiibiga?

3) Ikka sama kass on ka väga tundliku seedimisega. Nii kui midagi muud peale oma harjumuspärase krõbinate sööb, oksendab ta kogu maosisu välja. Kuna sai ka uus kass võetud, kes neid krõbinad ei söö, siis on põrandal kaks toidukaussi ning vana kass kipub ikka võõrast krõbinat ka sööma. Ja siis jälle oksendab. Tahaks leida mõne kvaliteetse ja mõlemale sobiva krõbinatüübi, kuid kuidas ma vana kassi harjutan? Või peangi temale eraldi toitu andma jääma (see tundlikkus on viimasel ajal suurenenud)?

4) Võtsin hiljuti varjupaigast ühe noore emase kassi juurde. Kass oli õuest leitud. Tema on lühikese ja tugeva karvaga. Nüüd ta on elanud minu juures juba varsti kuu aega. Ja tema karv on meeletult lahti läinud. Kas tegu on mingi aine puudusega või kohaneb ta alles tubase eluga (juhul kui ta üldse enne tänaval elas, mitte ei sattunud sinna juhuslikult). Millal peaksin muretsema hakkama?

5) Sama noore emase kohta veel küsimus. Kui ma ta varjupaigast tõin, pakkusin talle alguses hoiukodu ja hiljem jäi ta mulle päriseks. Nüüd aga kahtlustan, et kass on tiine. Kuna hetkel ei ole võimalik temaga ultrahelisse minna, siis kas on ka võimalik ise kuidagi kindlaks teha tema tiinus? Kas ja millal peaks kõhtu katsudes tunda olema kassipoegade liikumist? Ja kas emaseid kasse ei kontrollita varjupaigas tiinuse suhtes?

Tuli hirmus palju küsimusi, kuid ilma isikliku transpordita ning tööajast lihtsalt pole võimalik kohe loomaarsti juurde minna. Lisaks vana kass saab sellistest sõitudest alati meeletu stressi.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Tõesti pikk kiri ja palju küsimusi aga püüan jõudumööda vastata.
Kui see pika karvaga kass ennast kaelapiirkonnast kraabib, tuleks kõigepealt välistada või siis kinnitada kõige tõenäolisemad põhjused - teha kirbutõrje (olenemata sellest, kas te kirpu näete või mitte), veenduda, et kass ei kraabi karvapulstikuid (need aegsasti välja kammida või ära lõigata, kontrollida kõrvad ja välistada lestad). Kui need versioonid kinnitust ei leia, tuleks nahaproovid võtta. Paremal küljel olev moodustis ei saa olla kiip, sest see paigaldatakse vasemale küljele.
Kui kassil on dieettoit, mida teine loom süüa ei taha, oleks kõige õigem neid siiski eraldi toita. Kui see pole võimalik, tuleks leida neile ühine toit tundliku seedimisega kassist lähtudes. Kindlasti saate oma loomakliinikust sellekohast nõu ja proovipakke.
See, et uuel kiisul on karv lahti, on täiesti normaalne - uus keskkond, uus toit, uued kaaslased - stressi kui palju. Andke talle aega.
Tiinuse kontroll kodus on siiski pigem arvatav ja oletuslik. Kõhtu katsudes te tõenäoliselt midagi ei tunne ja kassile see ka reeglina ei meeldi. Jäävad ikka sellised teada-tuntud tähelepanekud - kass sööb rohkem, on rahulikum ja magab palju, kõht suureneb, piimanäärmed suurenevad, kass hakkab pesa otsima jne. Varjupaigas minuteada tiinuse suhtes kasse ei kontrollita, pigem püütakse kiisud võimalusel steriliseerida.