Loomaarst


Küsimus: Mida ette võtta kui saksa lambakoeral pärast operatsiooni on juba 5 kuud käpp paistes ja mädane?19.11.2012

Tere, mul on 8-aastane saksa lambakoer. Umbes aasta tagasi hakkas ta oma esimest käppa küünarliigese juurest lakkuma. Sinna tekkis paistetus, mis läks aina suuremaks, koer muudkui lakkus ja lõpuks tuli karv maha. Otsustasime näidata arstile, kes ei olnud väga kindel, kas see on kasvaja või midagi muud. Otsustasime, et arst opereerib seda käppa ning eemaldab selle. Kuna see moodustis oli nii halva koha peal, siis pärast operatsiooni venitati nahka väga palju koomale, et haava saaks õmmelda ning kokku kasvada. Käpp oli umbes 2 nädalat väga paistes ja higistas, koer ei saanud üldse käpa peale toetuda. Siis sai sidemed ära võetud ning paistetus alanes veidi. Kuid seda haava tahtis ta kogu aeg lakkuda, otsustasime panna võru ümber kaela. Saime arstilt igasuguseid salve ja kreeme kuid kahjuks on möödas juba 5 kuud ja käpp on endiselt paistes ja paistetuse koht on pehme ning sealt immitseb mäda välja. Enam ei saa seda topsikut ka ümber kaela hoida, kuna see on hõõrunud kaela katki. Oleme iga päev pidanud 2 korda käppa siduma, et koer ei saaks vabalt lakkuda. Sest näha on, et kui lakub siis läheb ainult hullemaks. Ainuke asi, mis paistetust alandas, oli antibiootikumid. Siis läks paistetus poole vähemaks ja mäda ei tulnud. Nüüd on saanud juba 2 korda see kuur läbi tehtud. Kuid käpp läheb taas paiste ja hakkab mädanema. Paistetus või siis see mädanev koht on umbes peopesa suurune. Ei oska enam midagi teha, igasuguseid ravimeid on saanud proovida ja arst ei oskanud ka nagu midagi enam teha.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Soovitan teha sellest kohast röntgenipildi, et saada paremini aru millistes kudedes (eeskätt luukoes ja liigeses) on tekkinud muutused ja teiseks võtta kindlasti analüüsid. Kui äralõigatud moodustisest ei tehtud histoloogilist uuringut, siis äkki nüüd saaks võtta FNA proovi ja vaadata, missugused rakud seal on (põletik, kasvaja vms). Samuti oleks mõistlik teha mädasest nõrest nii bakterioloogiline uuring (ehk siis määrata haigustekitaja) ja ka antibiogramm (milline antibiootikum kõige paremini mõjub).
Sidumine kindlasti kaitseb haiget kohta lakkumise eest kuid mõjub ilmselt vereringet pärssivalt, sellest ka paistetus. Pehmete kudede turse võib tekkida ka näiteks luukasvajate korral ning see on röntgenpildil näha.