Loomaarst


Küsimus: Kas nohu korral võib kassi nina loputada "Humer" soolalahusega?12.12.2012

Tervist,
Kassil on juba vähemalt kuu aega jube nohu, alguses jooksis tal tatt ninast nagu nööriga, aga nüüd on juba rahulikum, aga samas kass nohiseb päris tõsiselt ja näha on, et läbi nina ta korralikult hingata ei saa, isegi kui ta ise seda väga soovib.
Pöördusime murega ka loomakliinikusse, kus soovitati saata kass röntgenisse koos tuimestusega, mis maksab u 200.-. Seda on ilmselgelt palju ja endale lubada seda väga ei saa.
Ilmselt tekib Teil küsimus, et kui vana on kass, palju kaalub, tõug jne, aga mu küsimus on tegelikult hoopis selline: kas võib kassi nina loputada "Humer" soolalahusega? Nt iga õhtu tal nina loputada sellega ja kas see on talle tervislik ega ohusta teda?

Lisan kassi vanuse kohta, et on umbes paari aastane ja meil on ta olnud aasta, aga nohu on tal alles viimasel ajal tekkinud.

Parimat,
Mures pereliige

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
See röntgen tundub tõesti pisut kallis, aga ehkki röntgenuuring on hea ja väga informatiivne, on arstil võimalik pakkuda ka vastastikusel kokkuleppel sümptomaatilist ravi, et loom ei jääks päris ilma abita. Teie kassi vaevava nohu puhul on oluline, kas ta on vaktsineeritud kompleksvaktsiiniga (kasside rinotrahheiit ja ka herpes).

Soolalahusega nina loputamine pole nohu puhul iseenesest halb mõte aga ma kardan, et kass ei mõista teie häid kavatsusi ning võib paanikasse sattudes vedelikku kopsu tõmmata.