Loomaarst


Küsimus: Millega võib tegemist olla kui 10-aastane koer tilgutab pingutuse korral uriini?17.12.2012

10-aastane koer tilgutab pingutuse korral uriini. Piisab sellest, kui tal on vaja püsti tõusta või kui ta tahab diivanile ronida.
Tegemist on suurt kasvu, kuid absoluutselt mitte ülekaalulise koeraga. Uriinianalüüs on tal korras, vereanalüüs samuti. Eesnäärme põletikku tal samuti pole. See ei saa olla ka põie sulgurlihase lõtvumine põie ületäitumise tõttu, sest tilgutamine toimub ka siis, kui koer on just tulnud jalutamast. Põiekivide puhul oleks uriinis verd, kuid seda tal pole, nii et ilmselt pole tegemist ka kividega. Tegemist ei ole ka seniilsusest tingitud uriinipidamatusega, vastasel juhul oleksid põrandal loigud, mitte tilgad.

Kas te olete sellise kliinilise pildiga varem kokku puutunud? Millega võib olla tegemist?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Uriinipidamatusega koertega olen kokku puutunud ikka, küll aga mitte sellisega, kellel kõik proovid on korras ja levinumad põhjused välistatud.
Kui koeral pingutuse korral eritub uriini, siis järelikult sulgurlihas ei pea. Miks, kui proovid on korras? Kuna koer on suurt kasvu ja juba 10 aastane, võib siiski olla tegu ealiste muutustega, sest "põhimõtteliselt tal ju põis peab" aga tilgutamine kaasneb teatava pingutusega (sama on ju ka eakate inimestega, kus isegi köhatamine või aevastus võib õnnetusega päädida).
On veel võimalus teostada täpsemad uuringud (röntgen, ultraheli, nii kliiniline kui ka biokeemiline veri, kindlasti uriini kompleksuuring, sest ainult kiirtestiriba pole piisav).