Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin väga muretsema, kui kass peale steriliseerimist oksendab?18.12.2012

Käisin 12. dets emase kiisuga (vanus umbes 7 kuud) steriliseerimisopil ja ta tuli suht raskelt välja narkoosist võrreldes teiste kassidega kellega olen käinud. Päev läbi oli uimane, järgmine päev oli normaalne, sõi ja mängis, soovis lähedust. Nüüd haav minu meelest hästi paranenud aga kiisu ei ole 2 päeva söönud ja juba terve päev oksendab. Hakkab enne nutma, imelikult kräunuma ja siis oksele. Kohe kui üritab süüa, tuleb see välja ja kui ei ole söönud, siis vahe peal oksendab ka punast vedeliku aga muidu pissib ja isegi kakas ja on aktiivne. Näha on, et kõht tühi, kohe kui söön midagi, tahab ka väga, aga nuusutab ja siis ei söö. Ju sellepärast, et see ei püsi sees. Kas kellelgi on veel nii olnud? Helistasin haiglasse ka, seal arvati, et kohe umbes tilgutite alla ja vereproov ja röngen, et kas ma peaksin väga mures olema ja kohe minema arsti juurde või ootama paar päeva?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Teie pöördumises on väga ilmekalt kokku saanud kaks erinevat reageeringut olukorrale, kui loom on haige.
Arsti reaktsioon on kohe maksimumi pakkuv - tilguti, röntgen, vereproov, loomaomaniku reaktsioon on - ootame veel paar päeva.
Loomaomaniku hirm on, et öeldakse väga halb diagnoos ja kas ma jõuan kogu selle ravi ja need protseduurid kinni maksta. Loomaarsti hirm on see, et mida rohkem haigus süveneb, seda raskem on seda diagnoosida ja ravida ja lõpuks öeldakse ikka, et näe kui kallis arst ja ravida ka ei oska.
Ideaal võiks paikneda kuskil keskel, mis tähendab, et loomaomanik ei oota ülemäära kaua arstile pöördumisega ja arst omakorda ei lajata kohe maksimumprogrammiga. Tähtis on, et haige loom saaks võimalikult ruttu üle vaadatud, õige diagnoos pandud ja võimalikud ravivõimalused omanikuga läbi arutatud.
Nii võiks olla ka teie kiisu puhul. Oluline tegur on siin kindlasti hiljutine lõikus ja kõik sellega seonduv ja sellele järgnenud protsessid. Seda oskab analüüsida kõige adekvaatsemalt lõikuse sooritanud arst. Kindlasti saab ta peale looma ülevaatust ja teiega vestlemist oksendamise põhjusele paremini jälile.