Loomaarst


Küsimus: Kas kassil võib olla song ja kui kriitiline on kiirelt reageerida?20.12.2012

Tere!
Kassil oli nädal tagasi steriliseerimisop (õmmeldud imenduvate niitidega). Nüüd on mure - avastasin, et loomakesel on pöidlaotsasuurune munake, mis ulatub osalt õmbluse alla. Kahtlustan songa, sest moodustis on nähtav/tuntav ainult teatud asendites (kui tagumistel käppadel seisab nt., ei ole näha), aga ei ole julgenud seda väga kõvasti suruda, et proovida, kas läheb kõhuõõnde tagasi. Muna on konsistentsilt kumja selgepiirilise "südamega" ja pehme ümbrisega.
Haav on muidu ilus - normaalne värvus ja temperatuur; kass ise hea isuga ja krapsakas; palavikku pole; kõhtu hea meelega katsuda ei lase, aga kui seda siiski teha, valutunnet ka ei väljenda.
Muidugi viin kassi arstile, aga kuna mul oleks lähipäevil seda käiku väga keeruline korraldada, tahaksin nõu:
1.Kui usutav tundub selle kirjelduse põhjal, et tegu on songaga?
2. Kui oleks song, kas võib (kui ohutu on) operatsiooniga paar nädalat oodata?
3. Kas võib tegu olla ka kogunenud koevedelikuga (olen igaks juhuks viinakompressi teinud - kolm korda, ühe päeva jooksul) või allergilise reaktsiooniga?
4. Kuidas edasi toimida, kas organiseerida kass kuidagi võimalikult ruttu arsti juurde või jälgida veel kodus?

Tänan vastuse eest ette ja soovin kõike ilusat!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Suure tõenäosusega on tegu organismi reaktsiooniga õmblusmaterjali suhtes, mis taandub reeglina peale materjali sulandumist (kuni 120 päeva, olenevalt materjalist). Song saab tekkida sisemiste õmbluste rebenemise tagajärjel ning songa sisu (rasvik, sooled) peaks olema kergesti kõhuõõnde tagasi lükatav.
Kindlasti on aga kindlam kiisu opiarstile ette näidata.