Loomaarst


Küsimus: Mis võib kassil viga olla, kui kass käib tihti pissil, kuid midagi ei tule?27.12.2012

Märkasin, et kass käib pissimas mitmeid kordi oma liivakastis, aga midagi ei tule ja kui lõpuks tuleb, on piss punakat värvi. Mis mu kassil viga võib olla?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Vabandan, et ma pühade tõttu nii hilja vastan, aga selline olukord nõuab kohest arstiabi. Tegemist võib olla nii põiepõletiku, kasside urinaarsündroomiga, kasside alumiste kuseteede haigusega.
Nii põletiku kui ka struviitsete-/oksalaatkristallide tõttu tursub kuseteede limaskest ja kass ei saa enam normaalselt urineerida. Põis ületäitub ja põhjustab loomale palju valu.
Sellisel puhul tuleb kass rahustada, teha röntgen, et näha millisel määral on põis täitunud ja ega põiekivi pole või selle fragmente kusitisse liikunud. Seejärel tuleb põis tühjendada kas kateetriga, või kui saab, ka masseerimise teel ning kindlasti teha kuse kompleksuuring, et oleks täpselt selge, millega tegu ja kuidas ravida - põletikuravi, valuvaigistid, eridieet uroliitide korral.
Hea oleks ka kassi tilgutite all hoida ning uriiniproovi korrata peale ravikuuri lõppu. Edasine ennetav käitumine/toitmine sõltub juba konkreetselt uriiniproovi tulemustest.