Loomaarst


Küsimus: Mis oleks lahenduseks, kui kassil on nahaseene kahtlus, kuid kolimise tõttu on keeruline teist vaktsiini teha?03.01.2013

Võtsime enne jõule endale varjupaigast u. 5 kuuse isase kassipoja. Umbes nädal peale kojutoomist märkasime kõrva lähedal natuke karva kaotanud ala, lisaks nina ääres ja lõual tumedamat kärna. 27.12 käisime loomaarstil ning arst arvas, et tegu nahaseenega. Saime Biocan-M vaktsiini ja peale määrimiseks Travogen salvi. Päev hiljem tulime Soome, elame siin paikselt.
Nüüdseks on selgeks saanud, et laike tuleb siiski juurde. Uusi laike leian nii, et need kohad on nagu "liivateradega kaetud". Ei ütleks, et nad on otseselt kärnas vms. Nendest esimesena tulnud laikudest on nüüdseks tulnud sellised mustad, siledad laigud. Ei ketenda, veritse ega midagi sellist. Kass ise ei süga ka neid. Korterist leiame aeg-ajalt pisikesi karvapulste, kus nahatükike/kärnake küljes.
Nüüd siis põhiprobleemi juurde: edasitegutsemiseks on 2 võimalust. Kuna Soomes pole olemas Biocan-M vaktsiini, peaksime tellima selle enda Eesti loomaarstilt ja süstima seda ise.
Teine võimalus on minna siin arstile, uurisin juba, et siin alustatakse kõigepealt laboratoorse seenetestiga ja seejärel määratakse tabletiravi. See läheks maksma u. 250-300 € ja Eestis tehtud vaktsiin oleks mõttetu ... ja võib-olla ka kassi liiga koormav, kui nüüd veel tabletid otsa saaks?
Tean, et on palju palutud sellise puuduliku infoga mingit diagnoosi aga mida Teie isiklikult arvate, kas on tegu nahaseenega ning kas mul oleks mõistlik teha nädala pärast uuesti Biocan-M vaktsiin või minna arstile ja alustada täiesti uut ravi?
Suured tänud Teile ette ja ilusat uut aastat!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Tõesti keeruline olukord. Ühest küljest on vaktsiin tehtud ja ravimid määrimiseks määratud aga laike tuleb juurde. Äkki polegi kassihaigus? Teoreetiliselt on muidugi võimalik, et see on kas bakteriaalne follikuliit, allergiline reaktsioon või veel midagi.
Kõige kindlam on ikkagi ravida diagnoositud haigust, vastasel juhul muutub loom katsealuseks. Saan aru, et Soomes on loomaarstiabi väga kallis aga esimese valikuna soovitan siiski lasta loom uuesti üle vaadata ja teha seenetest.