Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin muretsema, kui pärast kastreerimisest on kassi sülle võttes tunda mingi kõva moodustis?03.01.2013

Tere,

Head uut aastat!
Mul selline mure: minu kass käis detsembri alguses kastreerimisel (7-kuuselt). Ta on oma vanuse kohta väga suurt kasvu.
Nüüd on sellest operatsioonist möödas juba kuu ning eile temaga mängides ja teda sülle võttes häiris mind väga ja ehmatas korralikult kui oma käe all tundsin midagi kõvat. Panin kassi diivanile ja puudutasin teda uuesti tagant, tema munandikotid (või kuidas neid nimetataksegi) olid väga kõvad. Justkui nö kuivanud... Ta ei lasknud mul muidugi rohkem kui korra end sealt puudutada. Mingeid hädasid ma tema käitumisest ja olemisest välja küll ei loe.
Kass toibus operatsioonist väga hästi ja ruttu. Söögiisu on tal endiselt väga hea, üleliia palju ei joo ning mängulust on tal endiselt väga hea. Samuti ei laku ta end tagant liigselt (ainult siis kui magama hakkab jääma peseb end ja kui potil käib siis ka vahel).
Kas mul on põhjust muretsemiseks? Kas see on normaalne, et peale sellist operatsiooni tema munandikotid nii kõvad on justkui armistunud või kuivanud? Või kas peaksin arsti poole pöörduma.

Ette tänades ja vastust ootama jäädes,

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Muidugi oleks kõige kindlam variant südamerahu tagasisaamiseks kass teda opereerinud arstile ette näidata aga tõenäoliselt tundsite käe all kas opihaavade kinnikasvamisel tekkinud armkudet või vahel on ka haavadest eritunud nõre kuvanud ja munandikotile kleepunud.