Loomaarst


Küsimus: Mida saaksin teha kahe leitud kassipoja aitamiseks, kui neil silmad mädased ja paistes?07.01.2013

Tere!
Mul selline lugu, et leidsin õuest kaks väga halvas seisus kasspoega, nad on umbes 1-kuused. Kui nad leidsin, olid neil mõlemad silmad kinni (samuti esines nohu ja köha) ja ajasid piimjat mäda. Puhastasin neid kummeliteega, asi tundus paremaks minevat, kuid külastasin ka oma linna loomaarsti, kes andis siis ühed silmatilgad (kahjuks nime ei tea, kuna rohu viskasin ära), mida tilgutasin 2 tilka kaks korda päevas. Algul tundus aitavat aga siis läksid mõlemal silmad paiste, punaseks, mis tõttu lõpetasin selle kasutamise ja jätkasin kummeliteega. Kui ühe silma sain korda, siis mõlemal kassipojal on teise silma pupillil selline valge täpp, tundub, nagu mäda oleks ja see pakseneb. Mida ma võiksin teha, et selle silma ka korda saada. Olen kuulnud, et kasutatakse ka Fucithalmicu tilkasid. Viimasel kahel päeval on ühe kassi haige silm hakanud paiste minema. Neile sai ka antibiootikume suu kaudu antud.

Mida ma saaks teha nende aitamiseks?

Suured tänud.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kuna tegu on leitud kassipoegadega, on nad kindlasti kurnatud ja alatoidetud ning vaevu toimiva immuunsüsteemiga ja seetõttu nende organism haigustekitajatega korralikult võidelda ei jõua.
Kindlasti tuleb jätkata mädase nõre puhastamist ja selleks kasutada pigem spetsiaalseid silmapuhastusvedelikke või füsioloogilist lahust. Kummel võib silma sattudes põhjustada uut ärritust. Kindlasti vajaksid kassipojad üldantibiootikumi ja soovitavalt süstidena, sest suu kaudu võib ravimi imendumine olla puudulik (tõenäoliselt on neil ka siseparasiidid, mis kahjustavad eeskätt soole limaskesta) ning tuleb neid korralikult toita ning joota, et nad jaksaksid ise haigusele vastu panna.
Milliseid tilku või salve silma panna ei saa kahjuks eemalt ütelda, selle otsuse tegemiseks tuleb kindlasti silmi enne uurida.