Loomaarst


Küsimus: Miks tuleb 1-2 aastasel õuekoeral karv selja pealt ära, kas on viga toidus, stressis või milleski muus?09.01.2013

Tere!
Meil on koer, kelle saime 1-2 aastat tagasi. Koer on isane, paksu karvaga ning aediku koer. Koera keti otsa me ei pane.
Alles hiljuti avastasime, et meie koeral on ära hakanud tulema selja pealt karvad ning alles seal on jäänud tavaline nahk. Kaalusime ka seda, et kuna on talv, siis paneme selga talle vanad joped, et koer külma ei peaks kannatama. Aga siiski tahaksime teada, miks tuleb koeral karv ära selja pealt, kas on viga toidus, stressist või millest?
Loodan, et selle koeraga midagi ei juhtu, sest kutsa on väga mänguhimuline ja kallis.
Aitäh,

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kuna tegemist on nahaprobleemiga, siis ühest vastust olla ei saa. Need muutused, mida me koera nahal ja karvastikus näeme, võivad olla nii ainevahetusprobleemide, ülitundlikkuse, stressi, kirpude, toidutalumatuse, pärakupaunade liigtäitumise ja paljude muude probleemide tagajärjeks.
Lahenduseni saab jõuda eeskätt nii, et alguses arst küsib ja teie vastate ning võetakse läbi kõik koera elu-olu puudutavad teemad - toit, pidamistingimused, parasiiditõrjed, harjumused, kas on midagi ebatavalist juhtunud. Siis vaatab arst looma üle ja koos panete tegevuskava paika. Tavaliselt alustataksegi nö lihtsamatest asjadest st tehakse kirbu- ja ussitõrje, kontrollitakse pärakupaunad ning edasine oleneb juba sellest, mida loom siiani söönud on (kas on vaja midagi muuta) ja mida arst nahka uurides leiab.