Loomaarst


Küsimus: Kui kass ei saa korralikult hingata ja suust tilgub ila, kas see siis saab üksnes nohu olla?10.01.2013

Tere!

Tahtsin mõnele kassile pakkuda hoiukodu. Eelnevalt tahtsin, et minu enda kassi jaoks oleks asi turvaline ja käisin vaktsineerimas. Kuna kiisu on olnud tubane, siis on see 4-5 aastasele kassile esimene vaktsiin.
Sain arstist vist valesti aru ja arvasin, et peale esimest vaktsiini umbes 2 nädala möödudes võiksin nagu hoiukodu juba pakkuda, kuna selleks ajaks on enda kassil immuunsus tekkinud.
Tegin vea, võtsin kassi hoiukoju, kuigi oleks pidanud enda kassi veel teist korda ka vaktsineerima. Mina seda ei teadnud, vaid teadsin, et edaspidi läheb siis aastas korra vaktsiin.

Niisiis kodus nüüd kaks kassi, varju kass hakkas natuke aevastama juba ülejärgmisel päeval (4.jaan), käisime 7.jaan arsti juures ja saime antibiootikumid peale. Minu oma kass hakkas aga aevastama ca 7-nda õhtul. Esimesed antibiootikumid tableti näol sai eile, aga kiisul olemine nii paha. Öösel olime terve öö üleval, kass ei ole vist ise üldse maganud. Ahmib õhku suuga või hingab suu kaudu, igatahes väga imelik ja dramaatiline liigutus on see, aeg-ajalt aevastab. Öösel 4 ajal hakkas kõht mulisema ja helistasin valvearstile, soovitas söetabletti lahustada ja seda anda. Kontrollisime igemeid, sinised ei ole.
Jäime hommiku ootele, et saaks arstile.

Hommikul hakkas kass suust ila ajama, mõlemalt poolt suunurkadest tilgub, vahel lausa nagu vahutaks ja siis matsutab vaikselt. Mis põhjusel kiisu ilastab nii? See olemine tal ikka päris kole. Arstil käidud, valuvaigisti antud kiisule, antibiootikumisüsti sai ja kraaditi, palavikku ei ole, 38.4 oli temp.

Kliinikust öeldi, see normaalne, et nohuga nii on, et mõnel kassil veel nii.
Praegu 5 h peale kliinikus käimist olukord paranenud ei ole, kiisu ikka ei saa korralikult hingata ja ahmib õhku, aeg-ajalt ilastab.
Kass täna enam söönud ja joonud ei ole. Kuidas ise veel aidata, kas peaksin teise arsti juures ka käima vms?
Kas see ikka on ainult nohust tingitud ja mõnel kassil võibki see nii raske olla, kas see võib olla eluohtlik?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Viiruste korral, mis tabandavad hingamisteid ja mille haiguskulg on äge, võib juhtuda, et nina limaskest tursub nii palju, et peab ka suu kaudu hingama. Kassi jaoks on see suhteliselt harjumatu ja väga ebamugav ning samal ajal juua või süüa tundub talle raske ning sageli nad seetõttu ka toidust ja joogiveest keelduvad.

Tekkiv vedelikupuudus on kassi organismile aga nii ohtlik, et kui ta jooma ei hakka 24-36 tunni jooksul, tuleks ta tilgutite alla viia. Veeni kaudu saab samuti manustada erinevaid ravimeid (näiteks turse vähendamiseks). Samuti ei teeks paha rinnaööne röntgenpildi tegemine, et tuvastada võimalikke kopsutüsistusi, vedeliku kogunemist.
Suurenenud ila eritumine ehk hüpersalivatsioon võib kassil tekkida erutusest (võõras kass, ei saa korralikult hingata vms), suu limaskesta ärritusest (kokkupuude mõne ravimiga) või mõnede viirushaigustega kaasnevalt.

Kindlast peate hoidma arstiga pidevat kontakti, antibiootikumisüste saama iga 12 tunni tagant ning tagama talle vedelikutarbimise (kas sundjootes või siis tilgutite alla kliinikusse).