Loomaarst


Küsimus: Millest võib olla tingitud isasel kastreeritud kassil suur kõht?21.01.2013

Tere,
olen mures oma vanemate kassi pärast. Kass päris eakas juba ca 8-9 a. Ta on paari-aastaselt kastreeritud. Ta on pigem õue kassi, aga talvisel ajal (nagu ka nüüd) on teise kassiga koos maja kütteruumis soojas. Neile seal meeldib. Õues käivad külmemal ajal vähem kui tavaliselt, aga söömas käivad ilusti iga päev kaks korda päevas.
Ema märkas vanemal kassil (8-9 aastane), et kõht on kuidagi kahtlaselt suur, varem ei ole seda tähele pandud. Kõht ei ole ülesöötmisest tingituna suur, see on selline ümmargune ja kõva, meenutab tiine emase kassi kõhtu. Kass ise aga ei tundu sellest väga häiritud olevat, söögiisu on endine, samuti joob endiselt normaalselt vett (mitte liiga palju). Jookseb alati kaks korda päevas saba püsti teise kassiga koos sööma. Liikumises ei ole küll näha, et midagi teda vaevaks. Käitumine nagu ikka.
Kas on põhjust muretsemiseks? Või peaks minema arsti juurde?
Iseenesest mõtlesin, et võib-olla on tingitud kassi vanusest. Et saba on kuidagi peenikeseks jäänud ja võib-olla selle pärast tundub kõht suurem kui tavaliselt, karv ju ka talvel kohevam. Tegemist lühikarvalise kassiga.

Tänan ette vastuse eest!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kas ussirohud on regulaarselt antud? Kas kass urineerib-roojab normaalselt (kas keegi seda üldse näeb)?
Kõige täpsema vastuse sellele küsimusele annab loomulikult röntgenülesvõte aga kui ussikuur on ammu tegemata, võite enne selle ära teha ning proovida karvapallipastat anda pikema kuurina (juhul kui ta on palju karvu sisse lakkunud ja soolestikus on pulstikud).