Loomaarst


Küsimus: Millest võib tingitud olla kõõm 7-kuusel koeral?13.02.2013

Tere.
Pärast kutsika koju toomist märkasime üsna varsti, et tal on kõõm. Algul arvasime selle olevat stressist ja toidu muutusest. Hakkasime andma Hillsi kutsika toitu. Mida aega edasi, seda rohkem hakkas see häirima. Koer muidu end sageli ei kratsi. Oleme loomaarsti soovitusel toitu vahetanud, hetkel saab kutsika toitu nimega SPECIFICAL, aga ei mingit muutust. Veidi vähemaks jäi kõõma siis, kui andsin putrusid kuivale toidule lisaks. Loomapoest soovitati ka kõõmavastast šampooni, mida olen kasutanud kaks korda. Kuidas edasi tegutseda?
Aitäh!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kas kutsikal oli ka enne Teie juurde sattumist kõõm? Kui ei, siis proovige juurelda, millised tõsised muutused tema elus toimusid seoses uude perre tulekuga. Kõige olulisem on muidugi toit. Kas ta kuiva toitu sai normi või isu järgi. Kas ta veel midagi sai pereliikmete käest (näpu vahelt midagi või lauajääke). Vahest võivad liigne loomse valgu tarbimine ning ka magus, maitsestatud vms toit seborröad ehk liigset kõõma eritumist põhjustada.
Kas kõõmavastane šampoon mõjus? Pigem pidage ravišampooni osas samuti nõu loomaarstiga, sest vastavalt kõõma iseloomule, naha seisukorrale ja paljudele muudele faktoritele saab valida kümnete erinevate ja spetsiifilisemalt mõjuvamate hulgast.