Loomaarst


Küsimus: Kuidas ravida kui koeral on käppade liigese kohad paistes ja katki?26.02.2013

Tere,

Minu koer on umbes 7-aastane ja probleem on viimase 6 kuu vältel. Asi tundub nüüdseks päris hull, kuna koera esimene käpp viimase kuu aja jooksul on ikka korralikult paiste läinud ja katki hõõrutud. Sooviksime teiepoolset nõuannet, millega oleks õige ravida? Kas on mõni rohi, mida saaks suu kaudu manustada vms, sest kreemi hõõrub ta ise maha? Kahel korral nädala jooksul oleme kasutanud salvi (kreemi): Virbac Cortizeme (nahasuspensioon koertele ja kassidele).
Lingid piltidele, kus on täpsemalt vigastuste ulatus näha. Kõikide käppade liigesed on ära hõõrutud:
http://www.upload.ee/image/3103509/STH73412.JPG
esimene käpp (kõige hullem):
http://www.upload.ee/image/3103520/STH73402.JPG
tagumise jala vigastus:
http://www.upload.ee/image/3103525/STH73403.JPG

Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kõigepealt tuleks sotti saada millest sellised muutused tingitud on. Cortizeme on kahtlematult hea nahasuspensioon ja sobib ideaalselt tagajärgede likvideerimiseks aga põhjust ta ei kõrvalda. Ideaalis tuleks teha käppadest röntgenülesvõtted, et näha võimalikke luulisi muutusi ja/või liigeste probleeme (artroos, osteoartriit vms) ning eeskätt suunata ravi sinna.
Esikäppa, tundub mulle, lakub/näkitseb koer intensiivselt ise, kutsudes esile nii turset kui ka nahapõletikku.
Kui röntgen kohest vastust ei anna, tuleks paistetanud kohtadest võtta proov ja uurida tsütoloogiliselt, et näha millise protsessiga on tegemist.
Ravi juba vastavalt uuringute tulemustele - kas siis põletikuravi, valuvaigistid, mõlemad korraga, lõikus, kindlasti võiks kasutada ka kraed, et loom ei ärritaks rohkem haigeid kohti.