Loomaarst


Küsimus: Millega võib tegu olla, kui kassil on olnud erinevad terviseprobleemid ja lisaks kõigele tuleb nüüd ka nahka maha?15.03.2014

Mul on kiisuga viimasel ajal järgemööda probleemid tekkinud. Võtsin ta varjupaigast, kus ta oli olnud 4 aastat, kassipojast saadik. Kui ta sealt ära võtsime, käisime ussirohtu andmas loomaarsti juures ja siis tuli välja et tal on astma. Seda hakkasime ravima, kuid veidi aega hiljem lõi tal välja kõhulahtisus, mis on nüüdseks järjepidevalt kestnud tõusude ja mõõnadega juba pool aastat, ning ta on kaotanud ka 3 kilo, kaalub nüüd heal juhul veidi üle kilo. Ja nüüd tuli uus probleem. Järsku tuli tal silmapõletik, kuigi õues ta ei käi. Sellel ajal kui tal oli üks silm peaaegu et kinni, tuli ta põsele suur mädapaise, mis läks nüüd katki ja hakkas põselt karv maha tulema. Nüüd tuleb juba maha ka nahk. Kiisu ei jõua enam midagi süüa ega isegi vett juua, ainus mida ta vähehaaval tarbib, on supivedelik. Vett anname talle nii, et võtsime süstlalt otsa ära ja laseme sealt vett suhu, seda soovitas meile kunagi loomaarst. Millega võiks olla tegu, et nahk niimoodi maha tuleb? Kiisu on kogu aeg olnud tubane!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere
Tõsine asi. See, et mädapaise piirkonnast tuleb karva maha ja hiljem ka kahjustunud koed juhtub sellest, et abstsess avaldab ümbritsevatele kudedele survet, millega seoses tekivad neis vereringehäired ja selle tagajärjel kudede kärbus. Aga rohkem muret teeb kassi üldine seisund ja suur kaalukadu ning miks ta korjab ühe tõsise haiguse teise järel. Kas talle varjupaigas või kliinikus FIV test on tehtud? Selline kogu aeg haige olemine tekitab küsimusi tema immuunsüsteemi toimimisest? Milliseid uuringuid, proove ja raviplaane on talle kliinikus tehtud? Mida teie loomaarst arvab ja soovitab? Mul on raske ilma organismi hetkeseisust ülevaadet omamata midagi paikapidavat öelda.