Loomaarst


Küsimus: Mida saaks ette võtta, kui 14-aastane kass on viimastel nädalatel nii kehvakeseks ja jõuetuks jäänud?20.03.2014

Tere!
14-aastane kass on jäänud viimaste nädalate jooksul kiiresti kõhnaks, viimaste kuude jooksul tundub tagakeha olevat kangevõitu - kõrgemale enam ei hüppa, vaid ronib. Sööb, kuid korraga vähem tavalisest, joob ainult siis, kui tass nina alla panna ja natuke näpuga algust teha. Kõndimine on natuke nagu kohmakas ja seistes tagakeha justkui õõtsuks veidike küljelt-küljele. Märkasin, et kass ei ole mitu päeva välja küsinud. Viisin täna ise ta õue, siis pissil käis ja sättis ka nr 2 tegema, kuid vaatamata pingutamisele, ei tulnud mitte midagi, nagu ei jaksaks. Korra tundus, et tahab oksendada, aga ilmselt lihtsalt oli paha olla. Ülejäänud aja ainult magab tavatus kohas (vannitoa põrandal). Vahepeal on näha nn kolmandat laugu - kardan, et tal on äkki valusid.
Arsti juures tehti vereanalüüsid - neeru-, maksa-, veresuhkrunäitajad olid korras, oli kerge aneemia. Liigesed katsuti läbi ja kõht ka - kõik korras pidi olema. Kõht on pehme ja ei ole pinges.
Ometi ei ole kõik korras. Omast tarkusest andsime ussirohtu - äkki on hoopis ussid. Kas võib olla, et kass on vana ja hakkab ära surema? Kas kass võib ära surra ka lihtsalt magamise pealt? Või on tõsi see, et lahkuvad kodust? Kas saaksime/peaksime veel midagi tegema?
Loodan, et vastuse saabudes on kass veel meiega.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

See on täiesti võimalik versioon, et kiisu ongi jõudnud oma elupäevade künnisele ning lihtsalt hääbub. Sellisel juhul on meie kohus teha talle see aeg nii mugavaks ja väärikaks kui võimalik. Sööta ja joota kui vaja, soojendada, anda valuvaigisteid kui vaja ning kanda teda kätel kui vaja.
Võimalusel laske temast ka röntgenülesvõte teha, äkki on midagi sellist, mis suuri valusid ja ebamugavustunnet valmistab.