Loomaarst


Küsimus: Kas pean muretsema, kui pikakarvalise kassi kõhualusel on karvad hõredateks lühikesteks udemeteks muutunud?20.03.2014

Mul on tõsine mure oma vanema kassi pärast. Ta on 8-aastane, tubane emane steriliseeritud, veidi ülekaaluline proua. Mõnda aega tagasi märkasin kassiga mängides, et kõhu pealt kumab karvade vahelt roosat nahka (kass väga pikakarvaline). Kohe ei pidanud seda eriliseks. Aga paar päeva tagasi oli olukord juba päris veider. Kõhu all on karvad hõredateks lühikesteks udemeteks muutunud. Lisaks tuleb tavapärasest enam ette oksendamist, ka on ta hakanud rohkem jooma ja kastil käima. Kuigi käitumises pole mingit muudatust aru saada, siis pelgan, et tegu on siiski millegi tõsisemaga.
Paraku ma ei saa kohe ummisjalu loomakliinikusse joosta, sest rahaline olukord on rohkem kui nadi. Ma saan aru, et minema peaks aga hea oleks vähemalt teada, mis meid seal ees ootab. Mis võib kassil viga olla?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui kass on hakanud rohkem jooma ning urineerima, kõht on arvatavalt suurenenud, esineb oksendamist ning karvad hõrenenud (on võimalik, et kass lakub probleemset piirkonda ning sellest karvakadu) on vaja kindlasti teha komplekssed uuringud - röntgen, uriiniproov ning ka vereproov, sest antud sümptomid võivad viidata häiretele eeskätt neerude talitluses aga kuna organism on tervik, tulebki uurida laiemalt.