Loomaarst


Küsimus: Kas koerale võib anda inimese allergia rohtu Zyrtex?27.03.2014

Kas koerale võib anda inimese allergia rohtu Zyrtex, kui on alust arvata, et koeral on allergia (kõhualune ja kubemed on punased ning hullult kratsib)?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Igasuguste ravimite kasutamine, mis ei ole otseselt loomadele mõeldud, on oma vastutusel või loomnaarsti poolt määratuna, kes teab täpselt selle toimeid, koostoimeid ja vastunäidustusi.
Allergilise reaktsiooni kahtluse puhul tuleks alati püüda välja selgitada, mille suhtes see tekkis ja kas see on ikkagi see, millena paistab. Seega ma ei soovita hakata kohe kasutama tundmatut ravimit enne, kui on arsti (veel parem erialaspetsialisti) juures käidud. Arutelu, mida koer sööb, kus käib, millega kokku puutub ja milliste teiste loomadega suhtleb on päris aeganõudev. Samuti tuleks välistada/kinnitada välisparasiidid, bakteriaalne follikuliit, kandidoos, isegi põiepõletik. Vajadusel/kahtlusel saab teha ka erinevaid analüüse.
Zyrtex e. tsetirisiin on minu teada põhiliselt allergilise nohu ja nõgeslööbe sümptomite leevendamiseks ja vähemalt meie küll seda koerte raviks ei kasuta.