Loomaarst


Küsimus: Millised protseduurid peaks algaja kassipidaja oma uue kiisukesega läbima?27.03.2014

Tere,
Võtan esmakordselt omale kassipoja. Tegemist on emase kiisuga. Temast saab täielik toakass ja välja temal asja ei ole, kui siis ainult jalutusrihma otsas. Teisi loomi majapidamises rohkem ei ole. Millised protseduurid oleks vaja loomaarsti juures teha? Millised vaktsiinid on vajalikud ja kas on vajadus ka steriliseerida?

Aitäh

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Väga vahva otsus. Soovin Teile õnne suurepärase sõbra saamise puhul.
Lisaks sellele, et kiisule tuleb luua turvaline ning hooliv elukeskkond, on vaja hoolitseda parimal moel ka tema vajaduste eest (tualett koos korraliku liivaga ning kvaliteetne toit). Äärmiselt oluline on ka tegeleda tema terviseriskide maandamisega ning eeskätt puudutab see varases eas profülaktilisi menetlusi nagu dehelmintiseerimine (ussirohu andmine) ja immuniseerimine (vaktsineerimine). Ussirohu andmine, mis loomadel käib kehakaalu järgi, võiks toimuda vahemikus 6-10 elunädal. Rohtusid ja manustamisviise on erinevaid ja soovitan minna loomakliinikusse nö asja uurima ja laske endale kõik variandid ja kuidas neid anda, ära seletada. Vajadusel saate ka kiisuga kohale minna, ta täpselt ära kaaluda ja lasta endale ette näidata, mismoodi kassile rohtu anda nii, et see ikka kiisule kõhtu jõuab ja andjatel käed otsa jäävad.
Peale ussirohu andmist 2 nädala pärast tuleks teha esimene vaktsineerimine ja sellele eelnev tervisekontroll. Tavaliselt on see vanuses 10-12 nädalat. Edasise vaktsineerimisskeemi räägib juba loomaarst lahti ning lepite ka järgmised protseduurid kokku.
Kindlasti tuleks loom, keda õue ei lasta, steriliseerida, sest niiöelda jooksuajal, mil kassi valdab väga tugev instinkt - soo jätkamine, hoida teda toas kinni on väga suur stress nii kassile kui tema omanikule.