Tehnoülevaatus


Küsimus: Mida teha, et saada sõiduki passi kirja muid rehvi mõõte või siis need üldse ära kaotada?14.08.2015

Ma ostsin endale RMK-st 98 aasta Mazda B2500. Sellel on passis ainult 3 rehvimõõtu. Arvutuslikult sama suurt rehvi aga ülevaatusel ei aktsepteerita. Ostes olid autol all korralikud rehvid, mida pass ei kajasta. Olemasolevast valikust paljud tootjad ei paku korralikke maastikurehve või kujuneb jooksu hind lähedaseks auto hinnale.
C kategooria sõidukitel on rehvi suurus oluline, sest nende meerikud ja piirajad on rehvide järgi taadeldud. Kas B kategooria sõidukil, millel puudub kiiruspiirik ja sõidumeerik ning mis on kasutusel isiklikuks otstarbeks, on kindlate rehvisuuruste määratlemisel ka mingi eesmärk? Kui on, siis miks ei märgita rehvi mõõte kõikide sõidukite dokumentidesse?
Tegin pisut taustauuringut erinevate samatüübiliste sõidukite puhul. Mõnel on passis kirjeldatud rehvide suuruse erinevus üle 15% mnt.ee andmetel nt 657 BKZ. Minu poolt soovitud rehvide erinevus passis märgitust on umbes 2%.
Mida oleks vaja selleks teha, et saada passi kirja muid rehvi mõõte või siis need üldse ära kaotada, et ei noritaks rehvide kallal mille läbimõõt ei ole sentimeetritki suurem?

Vastus: Mait Millert, Tehnoülevaataja/II kutsekvalifikatsiooni autotehnik/ülevaatuspunkti juhataja, Maitene OÜ, www.maitene.ee

Mõistan Teie muret ja olen teemaga kursis. Rehvidele hakati ülevaatusel veelgi suuremat tähelepanu osutama pärast ARK eksperdi ringkirja vastavalt millele ei tohi autol kasutada teisi rehve mis reg. tunnistusel või andmesildil või tuleb järgida MA kodulehelt leitava sõiduki taustakontrolli https://eteenindus.mnt.ee/public/soidukTaustakontroll.jsf mille andmebaasis rehviandmed. Olukord võib tunduda ahistav kui mõnel masinal lubatakse suuremal hulgal erinevaid rehve ja teisel ainult paari/kolme mõõtu. Olen kohanud ka sellist asja kui vastavalt kleebisele uksepostil pakutakse ainult üht ja sama mõõtu rehvi nii talveks kui suveks. Olukorra tobeduse kohta on minul tuua veel üks näide kus masinal nõuti 210 km/h või veelgi suurema kiiruse indeksiga rehve ja auto spidomeeter lõppes numbriga 190 km/h… Tähendab see minu jaoks, et ARK andmebaasid ei ole 100% ja lähtutakse neist andmetest mis on saadaval, näiteks sõiduki tüübivastavuse tunnistusel (CoC- Certificate of Conformity). Ma ei näe muud lahendust kui, et pöörduge autoesinduse poole ja võtke sealt vastav kiri mis informeerib sellest, et tootja lubab Teie masinale veel teisigi rehve ja selle kirja alusel nõudke registriandmete täiendamist. Samas kui ma netiavarustes surfasin siis nägin, et ega ei olegi Teie masina jaoks suurt rehvivalikut.