Tehnoülevaatus


Küsimus: Kas tehnoülevaatuseta autoga tohin teise linna sõita?16.09.2015

Tere. Autol ei ole hetkel tehnoülevaatust ega liikluskindlustust. Tean, et saan liikluskindlustatud autoga sõita ilma tehnoülevaatuseta ainult kodu-autoservisi vahel (või garaaži, kus ise remondin autot).
Küsimus siis järgmine: mul oleks vaja viia see auto teise linna (100 km sõit). Kas ma võin üksi sellega minna, kui TÜd ei ole, kindlustus on? Või peab mul teine auto saatjana olema? Või hoopiski ainus võimalus on puksiir? Auto on teises linnas registreeritud ja ainult seal saan ma selle oma nimele ümber kirjutada, näiteks.

Vastus: Mait Millert, Tehnoülevaataja/II kutsekvalifikatsiooni autotehnik/ülevaatuspunkti juhataja, Maitene OÜ, www.maitene.ee

Palun vabandust vastusega viivitamise pärast. Määruses on:
(4) Sõiduki võib, sõltumata selle registreerimiskohast, esitada korralisele ja erakorralisele ülevaatusele mis tahes ülevaatuspunkti, kellel on õigus teostada selle kategooria sõiduki korralist ja erakorralist ülevaatust. Korduvülevaatuseks peab sõiduki esitama samasse ülevaatuspunkti, kus korduvülevaatus määrati.
Seega lubab määrus Teil sõita ka 100 km kaugusele mistahes ülevaatuspunkti teostama tehnoülevaatust olenemata sellest kas on hetkel kehtiv ülevaatus või ei ole?
Teine reegel aga ütleb:
(6) Kui ilma kehtiva ülevaatuseta sõidukil ei ole eriti ohtlikke rikkeid või puudusi, mis välistaksid omal jõul sõitmise, loetakse sõiduk tehnonõuetele vastavaks piiratud ulatuses kasutamiseks: sõiduks ainult mööda lühimat teed lähimasse remondikohta või ülevaatuspunkti või Maanteeametisse või tagasi garažeerimiskohta.

Kuidas Teie suudate politseinikule selgitada, et hetkel sõidategi lühimat teedpidi 100 km kaugusel olevasse ülevaatuspunkti jääb Teie veenmisoskuse taha.