Tehnoülevaatus


Küsimus: Mida teha, kui tehnoülevaatust ei läbinud põhjusel, et minu automargil on teistsugune ABS tuli?31.03.2016

Tere
Ülevaataja väitis, et kui ta süüte sisse keerab, siis ABS tuli ei lähe põlema. Ma ei tahtnud seda uskuda ja otsisin kohe koha peal netist välja 2003. aasta peugeot 406 manuali ja nägin, et sellel ei olegi selline ABS tuli nagu enamikel autodel. Seletasin ülevaatajale, et vastav tuli läheb ikkagi põlema aga ei näe selline välja nagu paljudel teistel autodel. Ülevaataja keeldus autot ikkagi läbi laskmast ja sain KÜV. Milline seadus seda reguleerib, et kui ABS märk pole tavapärane, siis läbi ei saa? Mainiks juurde, et auto on soomest toodud.

Vastus: Mait Millert, Tehnoülevaataja/II kutsekvalifikatsiooni autotehnik/ülevaatuspunkti juhataja, Maitene OÜ, www.maitene.ee

Sellist seadust ei ole mis ütleks, et kui ABS märgutuli pole tavapärane siis peab ülevaataja autoomanikku kiusama. Kui tekivad mittetavalised olukorrad siis kasutab kontrollija otsuste vastuvõtmisel mõistust, mida vahel võib väheks jääda. Jah Teie autol on usutavasti ABS märgutuli ühildatud stabiilsuskontrolli tulukesega ja ülevaataja ei ole sellisest asjast teadlik seega võiksite autoesindusest võtta vastava selgituse. Riigi ülesanne on koolitada tehnoülevaatajaid kuid seda ei tehta piisavalt nii, et ärge pahandage tolle ülevaataja peale sest meid hirmutatakse pidevalt riigiametnike poolt ja mõned meist ei julge enam iseseisvalt vastu võtta otsuseid mitte tavalises olukorras.