Tehnoülevaatus


Küsimus: Kas traktorile peab tehnoülevaatuse tegema?29.02.2012

Tere!
Mul on kodus traktorid MTZ82 ja nn "sakslane". Soovin teada, kas pean neile tegema tehnoülevaatuse? Lugesin kusagilt, et põllumajanduslikel masinatel pole seda uue seaduse järgi vaja. Ja samas - kas liikluskindlustus peab ikka olema?

Vastus: Mait Millert, Tehnoülevaataja/II kutsekvalifikatsiooni autotehnik/ülevaatuspunkti juhataja, Maitene OÜ, www.maitene.ee

Tere,
Teie traktor peab läbima tehnoülevaatuse ja omama liikluskindlustust kui ta osaleb teeliikluses. Näiteks on vaja kasutada üldkasutatavaid teid ühelt põllulapilt teisele sõitmiseks või haagisega heina vedamiseks. Kui traktorit kasutate ainult maastikul ja teisele põllule minekuks on vaja ainult risti ületada hetkeks maanteed, siis ei pea. Traktor on põllumajanduslik masin, kuid ta ei ole põllumajanduslik liikurmasin. Teen väljavõtte määrusest - Põllumajanduslik liikurmasin on kindla põllutöö tegemiseks ettenähtud konkreetse tehnoloogilise protsessi või selle osa teostamiseks loodud eriotstarbeline mootorsõiduk, mis ei ole kasutatav teistel põllumajanduslikel töödel ja mille suurim valmistajakiirus ületab 6 km/h, kuid ei ületa 40 km/h.
Meile on ARK õpetanud, et kombain, laadurtõstuk, roomiktraktor jne. on põllumajanduslikud liikurmasinad.