Tehnoülevaatus


Küsimus: Miks näitavad GPS seade ja spidomeeter erinevat sõidukiirust?11.02.2013

Kasutan autos sõidu ajal ka GPS seadmeid: navigatsiooni ja nutitelefoni kiiruse app´i. Avastasin, et kui auto spidomeetri näit on 90 km/h, siis mõlemad GPS seadmed annavad kiiruseks vaid 84-86 km/h.
1. Kui nüüd peaks politsei fikseerima minu auto sõidukiirust, kas mul on oht trahvitud saada?
Spidomeetri näitu pole võimalik minul tõestada, kuid GPS (eriti telefonis kasutatav rakendus) fikseerib kogu sõiduaja, umbes nagu rekkadel sõidukettad.

2. Millest selline kiiruse näitude erinevus?

Vastus: Mait Millert, Tehnoülevaataja/II kutsekvalifikatsiooni autotehnik/ülevaatuspunkti juhataja, Maitene OÜ, www.maitene.ee

Teemas ei ole kogemusi, kuid mõtteid ikka saab siin koolis õpituga arendada. Saan aru, et Teil on mure, spidomeeter, GPS, nutitelefon, kas ja mis valetab? Tähendab oleks vaja võrrelda Teil kasutusel olevaid seadmeid kindlapeale korras olevate seadmete näiduga, et siis vastavad järeldused teha.
GPS seade mõõdab auto liikumise kiirust punktist A punkti B. Auto spidomeeter aga mitte auto liikumise kiirust vaid rataste pöörlemise kiirust.
Kui masinal on üks mõõt väiksema diameetriga rehvid, siis võib tekkida kiiruste vahe, kuna faktiliselt 90 km/h kiirusel liikumiseks peavad rattad rohkem ringe tegema... Samas auto enda spidomeetri täpsusklass lubab väheke valetamist ja tihtilugu just üles, st spidomeeter näitab tegelikust kiirusest tiba suuremat, sellepärast "julgemad" sõidavad 90 alas 95-ga. Autoomanikule soovitaks tulevikus linnast väljas sõites kiirusmõõtjaga politseid nähes peatuda nende juures ja paluda, et nad fikseeriks mureliku
autoomaniku kiiruse kui tema 90 km/h korravalvuri suunas kohe jälle sõidab. Seda, kas politsei võib trahvida, saab siis samuti üle küsida. Kui on asjaga kiire siis Pärnu maanteel Tallinna sissesõidul ja Tartu maanteel olevad kiirusmõõtjad peaks samuti asja ära ajama aga kui soovitakse võimalikult täpset katsetulemust, siis oleks õigem asjatoimetada koos politseiga.