Väikelaevandus


Küsimus: Kas veesõiduki juhile määratud karistused mõjutavad ka tava mootorsõiduki juhtimisõigust?22.05.2012

Tere,
Lugesin internetist, et väikelaeva või muu veesõiduki juhil võib ühes liitris väljahingatavas õhus olla alkoholi kuni 0,4 milligrammi või ühes grammis veres kuni 0,8 milligrammi.
Kas need tingimused kehtivad ka praegusel hetkel?
Kas politsei poolt "vee peal" määratud karistused (näiteks juhtimisõiguse piiramine vms) mõjutavad ka tava mootorsõiduki juhtimisõigust - ehk võetakse ära ka autojuhi load?
Tänan vastuse eest!

Vastus: Raido Ruse, insener-laevajuht, meretranspordi operaator, MTÜ Lahemaa Mereklubi, www.mereklubi.ee

Tere,
Kehtiva seadusandluse kohaselt loetakse alkoholijoobeks, kui alkoholisisaldus väikelaeva juhi veres ületab 0,8 promilli ning jeti puhul ei ole lubatud antud veesõidukit juhtida kui alkoholisisaldus jetijuhi veres ületab 0,2 promilli.
Riigiteataja viide 1:Väikelaevade kasutamise nõuded - § 3. Väikelaeva juhile väikelaeva kasutamisel esitatavad nõuded (lõige (2) punkt 1))
Riigiteataja viide2: Jeti ohutu kasutamise ja jetijuhi ettevalmistamise nõuded ning jetijuhi tunnistuse vorm - § 3. Jetijuhile jeti kasutamisel esitatavad nõuded (lõige (2) punkt 1))

Praegusel hetkel puudub täpne info, kas kodaniku tavaliikluse rikkumiste nimistusse lisanduvad ka liiklusrikkumised, mis on toimunud liigeldes veeteedel. Sellekohast infot omab kindlasti Politsei- ja Piirivalveamet.
Samas ei ole käepärast fakte/pretsedenti, mille kohaselt oleks piiratud kodaniku juhtimisõigus ka maanteeliikluses, kui tema juhtimisõigus väikelaeva juhtimiseks on mingil põhjusel peatatud.

Lugupidamisega,
Raido Ruse