Võlanõustamine


Küsimus: Kas ülalpeetavale saab taotleda elatusmiinimumi jätmise?13.07.2011

Tere!

Mul selline probleem, et aastal 2008 tegi mu enda vennas "kingitused" seoses sellega, et minu teadmata võttis sms laene ja ma ise ei teadnud sellest midagi, kuna ma läksin ära Iirimaale. Siis ühel hetkel hakkasid igasugused võlanõuded jne. tulema mulle postkasti (e-mailile). Eneselegi teadmata "olin ma võtnud" laenu sms laenu firmadelt. Ja hetkel on võlad kokku juba intresside tõttu ligi 110 000 krooni ehk siis ca 6500 eurot. Ma ise arvan, et kuna mina isiklikult ei ole mingeid sms laene võtnud ja ma ei ole ka kohtustatud tagasi maksma mingit summat, mis ei ole minu käes kordagi läbi käinud. Kõik oleks palju lihtsam, kui vend, kes mulle selle võlakoorma tekitas, ei oleks vangis (ta on kas kuskil välismaal). Nüüdseks on mul üks pangakonto arestitud ja laekuv palk läheb osaliselt kohtutäituritele. Elatusmiinimum on paika pandud, kuid iga kuu maksan ma 1250.- ehk siis 80 eurot pangale. Elamiseks jääb natuke üle 3000 krooni. Aga kuna naine on last ootamas, siis tean seda, et selle 200 euroga ei ela ära. Kas on võimalus, et taotleda kohtutäituri või kohtu kaudu elatusmiinimumi kahekordistamist ehk siis ka elatusmiinimum kehtiks ka ülalpeetavale?

Mul on peale selle veel küsimus, et: kuulsin kusagilt, et on seaduses selline punkt, mis on võlglase poolel, et kui inimene on sms laenu firmale võlgu, siis ta maksab tagasi vaid selle laenatud osa kuna nende intressid on nii kõrged, siis need muutuvad 0-ks.

Ette tänades

Vastus: Kaidi Silver-Schöbe, võlanõustaja, www.alustauuesti.ee

Tere,

vastavalt seadusele suureneb mittearestitav summa iga ülalpeetava kohta ühe kolmandiku võrra palga alammäärast kuus (välja arvatud juhul, kui sundtäidetakse lapse elatisnõuet). Kui laps on sündinud, esitage kohtutäiturile sünnitunnistus ja mittearestitav summa suureneb 92,67 euro võrra.
(Teatud juhtudel on perekonnaseadusest (paragrahv 111) tulenevalt lapse isal ülalpidamiskohustus ka lapse ema ees.)

Laenuintresside kohta soovitan lugeda: http://www.vastused.ee/loe/oigus/lepinguoigus/627/intressi-piirmaar.html

Parimate tervitustega,
Kaidi Silver-Schöbe