Hoonete restaureerimine-renoveerimine


Küsimus: Kas võib tekitada probleeme, et ei õnnestu vundamenti soojustada külmumispiirini?08.01.2015

Tere,
plaanin soojustada vundamendi (sokli). http://www.vastused.ee/loe/ehitus/hoonete-restaureerimine-renoveerimine/11005/kas-maja-sokli-vundamendi.html.

1) Kas kihid on siis sokli/vundamendi sirgeks valamine-krohvimine; seejärel hüdroisolatsiooni mastiks; sinna peale XPS näiteks liimiga/tüüblidega; sinna peale sokliplaat.

2) Olen lugenud, et sellise maja vundamenti ei maksa üldse soojustada, kuna kasutegur väike ja võib rikkuda maja sisekliimat?

3) Lisaks, kas hüdroisolatsioon tuleb paigaldada ka maapealsele osale?

4) Kas see võib tekitada probleeme, et ei õnnestu soojustada külmumispiirini? Kuskilt lugesin, et siis ei tohi paigaldada miskit mummulist sokli hüdroisolatsiooni.

Vastus: Kalle Pilt, diplomeeritud ehitusinsener, hoonete biokahjustuste spetsialist, SA Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, http://mycology.ee, www.majavamm.ee

Tere,
Vundamendi soojustamise vajalikkus sõltub esmajärjekorras keldri olemasolust ja esimese korruse põrandatasapinnast ning konstruktsioonist. Kui on keldriga hoone, siis on soojustus väga positiivne ning kui on keldrita ja välisõhuga tuulutatav põrand, siis soojustamine on mõttetu ning vahel ka negatiivne (kui tuulutusavad suletakse).
Hüdroisolatsioon tuleks paigaldada ka maapealsele osale, sest talvel lume sulamisega ning muul ajal sademevee pritsmetega märgub sein ka maapinnast kõrgemal.
Soojustus tuleb paigaldada allapoole külmumispiiri, sest muidu tekivad külmadeformatsioonid, mis rikuvad ka soojustuse ja hüdroisolatsiooni.
Parimate soovidega,
Kalle Pilt