Ravimtaimed


Küsimus: Kuidas valmistada maarjaohaka (Carduus marianus) tinktuuri?23.01.2013

Carduus marianus - minule teadaolevalt kasutatakse seda organismi puhastamiseks. Kuidas valmistada maarjaohaka tinktuuri?
Kuidas kasutada ja kas on ka vastunäidustusi?

Vastus: Katrin Luke, Karepa ravimtaimeaia perenaine, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed, Norman Ravimtaimed OÜ, www.ravimtaimeaed.ee

Kasutatakse peamiselt seemnetest pressitud õli, see sisaldab silümariini, millel on maksarakke kaitsev ja taastav toime, maksatsirroosi raviv (eriti alkoholismist tingitud), maohaavandi tekkimist ärahoidev toime, eesnäärmevähki raviv, sapiteket soodustav toime. On kasutatud ka kollatõve, sapipõiepõletiku ja veenipõletiku ravis. Vastunäidustusi ei ole seemnetel palju, vahel mõned seedekulgla ärritused ja kõhulahtisus seemnetest. Ürt on olnud loomadele ohtlik, põhjustanud mürgitusi, aga inimestel mitte. Viljade päevane annus on 12-15 g, ürdil mitte üle 3-5 g. Silümariini ürdis pole. Tinktuuri tehakse kõikidest taimedest ühtmoodi - 1 osa kuiva taimepuru, 5 mahuosa viina.
Kui on toored taimed, olen taimed viinaga üle valanud. Seista lasta pimedas 2 nädalat, siis kurnata ja tumedasse klaaspudelisse. Ürti on vähe uuritud, seega puuduvad andmed, kas ja kuidas aitab.
Sisaldab küll flavinoide, steroide, polümiine, fumaarhapet.
Ka eestis on maarjaohakat kasvatatud, saagikamad on küll lõunamaad, aga ka meie aias said ühel aastal seemned valmis.
Edu soovides
Katrin