Loomaarst


Küsimus: Mis võib olla põhjuseks, kui kassi suu on veidi verine ja aevastab verd?28.05.2012

Tere! Mul on kodus 1-aastane isane kass. Umbes kaks nädalat tagasi tundus kass haige - suu oli veidike verine, kuid arvasime, et kakles teise kassiga. Kuid siis panin tähele, et suu nurgas oli paks limajas vedelik, mis ei tahtnud paberiga kuidagi maha tulla. Kass oli kuidagi uimane ja loid. Siis mõne päeva pärast aevastas ta verd ning see pani mõtlema, et tegemist on millegi tõsisemaga. Ta on veel sellel ajavahemikul ühe korra aevastanud verd. Äkki oskate öelda, millega on tegemist, mis selle võib põhjustada?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Arvan, et seda kassi tuleks kindlasti arstile näidata. Uurida põhjalikult suu- ja ninaõõnt, vajadusel teha ka röntgenülesvõtted.
Kas kass käib ka õues? Kui, siis kui kaua ta tavaliselt ära on? Millised riskid on teie kodu juures (teised loomad, suur tee, suured majad). On ta vaktsineeritud? On ta allergiline millegi vastu? Kas suus oli kõik korras, hambad kõik alles, igemed ja keel terved? Kas ta süüa saab? Kas looma käitumises on veel mingeid muutusi? Kas nüüd kahe nädala möödudes on olukord sama - hullem - parem? Palju küsimusi. Võiks veelgi esitada. Mõte on see, et kui loomal tuleb kuskilt verd, võib olla tegemist traumaga, mürgistusega, ägedalt kulgeva nakkushaigusega ja veel paljude muude hädadega ning kindlam on kohe arstile minna ja põhjus välja selgitada. Hetkel ma tõesti ei oska täpset vastust anda.