Loomaarst


Küsimus: Kui 4-aastane koer pissib tuppa ja see tundub tahtlik olevat, kas tegu võib olla ärevushäiretega?17.07.2012

4-aastane Ameerika Staffordshieri Terjer pissib tuppa. Käime väljas kolm-neli korda päevas hommikul kell 8, siis õhtul kella viie-kuue vahel, kohe kui töölt koju tuleme ja ennem magama minekut kella üheksa-kümne vahel. Oleme õues 30-45 minutit, et koer saaks liikuda ja ilusti hädad ära teeks. Alati kui me töölt koju tuleme, on koer märgistanud kas lauajalgu või pissitanud enda tuba, märgistab kõike, mis vähegi huvi pakub. Koeral on kombeks tulla vannituppa magama, siis kui keegi vannis käib ja viimased korrad on ta üritanud märgistada vannitoa riiulit, teades, et inimene on seal samas. Oleme temaga riielnud ja tal on alati väga häbi ja tundub, et saab hästi aru, et ei tohi, aga kohe kui riidlemine lõpeb teeb ta näo nagu poleks midagi juhtunud ja on ülilõbus.
Meile tundub, et asi on tahtlik ja koer üritab kodus oma territooriumi paika panna. Siita ka küsimus, kas meile tundub õigesti ja koer üritab inimese üle domineerida? Kuna koer on väga erksaloomuline, kas tegu võib olla ärevushäiretega, kuna enamasti tegutseb ta siis, kui me ta üksi koju jätame, et tööle minna. Kas sellisele probleemile on ka lahendus?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Teie kirjast ei selgu kahjuks, kas tegemist on isase või emase koeraga, kas ta on pissinud kõik neli eluaastat tuppa või viimasel ajal, kas koeral on tervisekontroll tehtud ja ka uriiniproov uuritud, et välistada terviseprobleemid, kas loom on steriliseeritud/kastreeritud?
Kui need küsimused lahendust ei anna ja tegemist on käitumisprobleemiga (k.a. lahusolekuärevus) oleks põhjust pöörduda kogenud koertekoolitaja poole. Alustuseks võiksite ka adresseerida selle küsimuse rubriiki "koerad".