Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin leppima, et vana koera ei saa enam ravida või on veel mingi võimalus?25.02.2013

Tere!
Mul on segavereline koer, keskmist kasvu (umbes 20 kg), kes saab kuu aja pärast juba 14. Tal on mitmeid terviseprobleeme, nimelt kaotas ta umbes pool aastat tagasi kuulmise (siiski mitte täielikult), lisaks on tal arsti sõnul südamepuudulikkus ja kaelale on tekkinud umbes 3 cm läbimõõduga kasvaja, mis veritseb aeg-ajalt. Peale selle on viimase aasta jooksul 3 korda olnud hambakivist tingitud põletik, mida on ravitud antibiootikumidega.
Meie vet.arsti sõnul ei ole sellises seisundis koera võimalik opereerida ja seetõttu tuleb nii hambakivi kui ka kasvajaga lihtsalt edasi elada, kuna mõlema probleemi lahendamiseks oleks vaja narkoosiga operatsiooni, mida ei saa minu koera puhul enam lubada.
Kas peaksin selle vastusega leppima või veel midagi ette võtma?
Tänan Teid väga!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kindlasti on nii eakal koeral narkoosirisk tunduvalt kõrgem kui noorel ning ka südamepuudulikkus tundub selles kontekstis hirmutava vastunäidustusena. Ometigi soovitan ma mitte leppida.
Kui koera üldseisund on hea (sööb-joob, lihased on toonuses, ei noruta) soovitan teha vereproovid (nii biokeemia kui kliiniline), võimalusel ka kopsupilt ja kui näitajad on korras siis kindlasti tasuks võtta risk ja eemaldada nii hambakivi kui kasvaja, sest need hakkavad varsti talle järjest suuremaid probleeme valmistama. On palju erinevaid narkoosivahendeid ja skeeme, mida sellistel patsientidel kasutada. Hind on küll kallim aga riskid tunduvalt väiksemad.
P.S. kas koer südamepuudulikkuse ravi saab?